Varning för spoiler om du inte spelat Final Fantasy IX än.
Det finns en väldigt känd kinesisk folksaga vid namn Journey to the West. Berättelsen om Sun Wukong – Apkungen – räknas som en av Asiens största litterära skatter, och har länge influerat alla former av historieberättande. Om Journey to the West låter bekant för dig beror det på att det ganska nyligen kom ett spel med en liknande undertiteln, nämligen Enslaved: Odyssey to the West.
Som titeln föreslår är spelet mycket riktigt inspirerat av den kinesiska folksagan. Utvecklarna har tagit sig friheter med konceptet – även om de tagna friheterna inte är lika befängda som i Dante’s Inferno – men i grund och botten är karaktären Monkey baserad på Apkungen Sun Wukong, precis som spelets kvinnliga karaktär Trip är baserad på berättelsens Tripitaka. Att Trip dessutom betyder resa är faktiskt bara ett lyckligt sammanträffande.
Enslaveds protagonist Monkey har ett par kännetecken gemensamt med Apkungen. Det första är vapnet, då båda använder en stav för att slåss. Det andra är otrolig styrka. Det tredje gemensamma kännetecknet är svansen. Monkey är såklart inte en riktig apa, men har ett långt tygstycke som hänger bakom honom som om det vore en svans. Apkungen kunde nämligen anta mänsklig form, men svansen var ändå alltid synlig. Det här är ett är återkommande sätt att referera till Journey to the West, och det finns en del karaktärer inom japansk populärkultur som har svans av just den anledningen.
Ta till exempel Son Goku från Dragon Ball, vars namn är en japansk översättning av Sun Wukong. Akira Toriyama baserade Goku på Apkungen, med vissa ändrade drag. Gemensamt har de svansen, otrolig styrka samt en stav som vapen när de slåss. Båda har även ett moln som de kan sitta och flyga på. Skillnaden är dock att Goku kommer från en annan planet, och är skickad till Jorden för att förgöra den. Och det är där en annan japansk populärkulturell figur kommer in.
Precis som Goku har Zidane i Final Fantasy IX en svans. Precis som Goku kommer Zidane från en annan värld, med uppdraget att erövra planeten han placerats på. Precis som Goku kan Zidane gå in i ett läge där hans utseende förändras och han blir starkare. Zidane slåss dock inte först och främst med en stav, men har andra drag gemensamt med Apkungen. Både Zidane och Apkungen är nämligen två riktigt tjuvaktiga karaktärer, så Zidane är lite av en blandning mellan Apkungen och Goku när det kommer till drag och bakgrundshistoria.
Några mindre referenser till Journey to the Wests Apkung är till exempel den tredje Hokages summon, som är en krigarapa med förmågan att förvandla sig till en stav.
Pokémons Infernape har en design som tydligt hänvisar till Son Wukong.
En direkt tolkning av Wukong kan även hittas i League of Legends.
Bossen Buster Rod G från Mega Mag: Wily Wars är ännu en apa med stav.
Plus många, många fler mer eller mindre kända exempel på hur Journey to the West influerat österländsk (och västerländsk) populärkultur.
Tidigare inlägg i serien:
- Vem eller vad är Tanuki Mario?
- Varför får hammare oss att krympa?
- Varför har allt i Svampriket ögon?
- Vad är Masamune?
- Vad är en koopa?
- Varför ropar de namnet på attacken?
- Vad är Maneki Neko?
Vad kul att du tar upp gamla goa Kung Markatta! Jag hyser en personlig kärlek till Sun Wukong allt sedan jag började plugga kinesiska och kinesisk historia. I Kina visas minst två olika tv-serier varje dag som handlar om apan. Bland annat den här, som har en jäkligt episk intromelodi! http://youtu.be/6QMJsmWiEeY
Jag blev dock lite besviken på Enslaved. Visst, Monkey har en del likheter när det gäller utseende, vapen och liknande, men jag hade hoppats på att han skulle vara lika svinaktig och självgod som Sun Wukong. Men icke. Det hade varit väldigt kul 🙂
Hade han inte barn med nån sjöungfru eller e det en annan asiatisk möjlien indisk legend jag tänker på?
Det var nåt program på UR och det var det jag minns tydligast.