Unity har verkligen skitit i det blå skåpet. Så här mitt bland alla jättespelsläpp väljer man att lansera en rent genomvidrig betalmodell som drabbar indieutvecklare hårt. Denna vecka kolla vi in det, plus plockar russinen ur kakorna som är Nintendo Direct och Playstation State of Play.

Utvecklare i uppror mot Unitys nya betalmodell

Unity

Unity, inte så poppis just nu.

Spelmotorn Unity, ett populärt verktyg för främst indieutvecklare, möttes av massiv kritik när de i förra veckan presenterade en ny betalmodell. I korta drag går den ut på att utvecklarna ska betala en avgift till Unity varje gång ett spel gjort med verktyget installeras. Beroende på vilken prenumeration utvecklaren har kostar en installation mellan 1 och 20 cent när betalmodellen tas i bruk den 1 januari. Enligt många kritiker kan den lilla summan leda till stora förluster om ett spel når tillräckligt många spelare. I vissa fall skulle ett spel till och med kunna kunna bli en ren förlustaffär, skriver Stephen Totilo på Axios. Några av utvecklarna som uttalat sig kritiskt kring det hela är Among Us-studion Innesloth och Aggro Crab, som snart släpper sitt nästa spel på Game Pass med 25 miljoner potentiella spelare.

Den massiva kritiken från såväl utvecklare som spelare fick Unity att snabbt klargöra att avgiften inte ska gälla för spel som ingår i samlingar som Humble Bundle, eller för demoversioner. Vad gäller prenumerationstjänster som Game Pass eller Playstation Plus menar Unity att det istället blir Microsoft och Sony som får betala avgiften.

De snabba ändringarna i modellen verkar inte ha stillat oron, och många utvecklare vittnar nu om att man snabbt försöker byta spelmotor eller på andra sätt se till att de slipper den potentiellt förödande avgiften.

Niklas tankar: Snacka om tondövt! Unity har länge varit ett go to-verktyg för indieutvecklare, och även för vissa större studior. Supersuccéer som Among Us och Vampire Survivors är gjorda i motorn, och det är riktigt oroväckande att höra hur många utvecklare nu menar att det i princip blir omöjligt att fortsätta använda den. Men hur många kan egentligen byta motor helt hux flux när man är mitt i utvecklingen av ett spel? Om Unity nu har så svårt att tjäna pengar på sina tjänster behöver de hitta något annat sätt att göra det på, för det här är minsann inte rätt. Vi håller tummarna för att man tar sitt förnuft till fånga och skrotar denna idiotiska betalmodell, men med tanke på hur ofta det företaget verkar trampa i klaveret känns det inte särskilt troligt.

Det bästa från Nintendo Direct och Playstation State of Play

Nintendo och Playstation höll varsin show under veckan som gick. Även om de kanske inte var världsomvälvande så fanns det ändå en hel del intressant där. Här kommer det bästa från Nintendo Direct och Playstation State of Play, utan inbördes ordning.

Mario vs. Donkey Kong

Pusselplattformaren till Game Boy Advance kommer tillbaka den 16 februari.

Super Mario RPG

 

Remaken på Super Mario RPG fick sig en ny trailer. Det släpps den 17 november.

Another Code: Recollection

Nintendo DS-äventyret kommer tillbaka i form av en remake av en uppföljare som aldrig kom till väst. Släpps den 19 januari.

Princess Peach: Showtime!

 

Peach får sitt första egna spel på mycket länge och nu har vi fått en längre titt. Prinsessans kostymkavalkad landar den 22 mars nästa år.

Tomb Raider 1–3 Remastered

Lara Crofts tre första äventyr kommer i remastrad version till Switch den 14 februari.

F-Zero 99

Nintendos senaste battle royale-liknande spel baseras på klassiska F-Zero. Det finns ute nu och är gratis med Nintendo Switch Online-prenumeration.

Luigi’s Mansion 2 HD

Remake/remaster-kavalkaden fortsätter med 3DS-spelet Luigi’s Mansion 2 som kommer nästa sommar.

Trombone Champ

Trombone Champ finns nu till Switch – med stöd för fyra tutare samtidigt. Det räcker så.

WarioWare: Move It!

Nästa WarioWare ser ut att ta en hel del inspiration från Smooth Moves till Wii. Kommer den 3 november.

Detective Picachu Returns

Pikachu som detektiv kommer tillbaka i ett nytt äventyr den 6 oktober.

Wargroove 2

Advance Wars fast fantasy, eller Wargroove 2, kommer den 5 oktober.

Super Crazy Rhythm Castle

Skruvat rytmsspel fyllt med klassisk Konami-musik, släpps den 14 november.

Contra: Operation Galuga

Contra, eller Probotector om man är europé, kommer tillbaka i form av en remake av det första NES-spelet. Släpps nästa år.

Unicorn Overlord

Folket bakom det hyllade 13 Sentinels satsar på fantasystrategi den 8 mars nästa år.

Splatoon 3: Spire of Order

Den kommande soloexpansionen till Splatoon 3 innehåller förvånansvärt matta färger.

Paper Mario: The Thousand-Year Door

Det hela avslutades med en titt på ännu en remake (slutet på Switchens livscykel, någon?) i form av det kultförklarade Gamecube-spelet Paper Mario: The Thousand-Year Door

Baby Steps

Playstation State of Play valde att stappla in med Bennet Foddys nästa spel Baby Steps som kommer nästa sommar.

Ghostbusters: Rise of the Ghost Lord

PSVR2 får lite kärlek i form av ett Ghostbusters spel som kommer den 26 oktober.

Resident Evil: Separate Ways

Det är sedan tidigare känt att Resident Evil 4 får ett VR-läge, men det får även ett DLC med Ada Wong i huvudrollen. Separate Ways kommer den 21 september.

Avatar: Frontiers of Pandora

Malmöutvecklade Avatar: Frontiers of Pandora kommer den 7 december, och nu har vi till slut fått se lite ordentlig gameplay.

Ghostrunner 2

Det må se ut som Cyberpunk-DLC vid första anblick, men det är det inte. Ghostrunner 2 kommer den 26 oktober.

Helldivers 2

Svenska Helldivers 2 fick lite gameplay med tillhörande ostig röstchatt. Spelet släpps den 8 februari.

Marvel’s Spider-Man 2

Det här måste väl ändå vara den sista trailern för Spider-Man 2 innan det släpps? För snart har vi sett hela spelet som kommer den 20 oktober.

Foamstars

Foamstars, även känt som Splatoon hemma, får en beta i september.

Final Fantasy 7 Rebirth

Cloud på segway. Det räcker så. Nästa del i Final Fantasy 7-remaken kommer den 29 februari.