En skälvande vecka kvar, sen får även denna stackare gå på semester. Förhoppningen är att kunna spela en hel del, men vi vet alla att merparten av semestern kommer att ägnas åt familjeaktiviteter. På nyhetsfronten är det inte superstressigt på sommaren, men lite har vi ändå att kika på. Till exempel att Microsoft höjer priset för Xbox Game Pass, och stuvar om i nivåerna. Vi grattar även Switch som nu är Nintendos mest långlivade konsol utan ersättare, och blir nyfikna på en ovanligt vuxen Nintendo-trailer.

Game Pass blir dyrare – nya spel begränsas

Game Pass

Game Pass, nu ännu dyrare.

Xbox Game Pass har länge varit en överkomlig deal för den som spelar mycket och gillar nya spel. Nu meddelar Microsoft att tjänsten inte bara blir dyrare, dessutom ingår inte nya spel från dag ett längre i alla nivåer.

Från den 10 juli finns inte längre prenumerationen som kallas Game Pass Console för nya prenumeranter. Befintliga prenumeranter kan dock behålla den så länge de har automatiska förnyelse påslaget och inte missar någon betalning. För nya prenumeranter kommer istället Xbox Game Pass Standard inom de närmsta månaderna, och kommer att kosta 15 dollar i månaden. Det är ännu oklart vad det blir i svenska kronor. I Standard ingår, precis som den billigaste prenumerationen Core, onlinespel, men med ”hundratals spel” istället för drygt 25 stycken. Däremot ingår inte längre spel från dagen de släpps. För det krävs numera den dyraste prenumerationen, Ultimate, som går från 155 till 185 kronor i månaden. PC-varianten av Game Pass lämnas oförändrad, alltså med dag ett-spel, men ökar i pris från 99 till 119 kronor i månaden.

Här är de nya priserna för de olika prenumerationerna:

  • Game Pass Core (12 månader): Ökar från 649 till 729 kronor.
  • Game Pass Standard: 15 dollar i månaden (oklart svenskt pris).
  • PC Game Pass: Ökar från 99 till 119 kronor i månaden.
  • Game Pass Ultimate: Ökar från 155 till 185 kronor i månaden.

Prishöjningarna gäller från den 10 juli för nya prenumeranter och från den 12 september för den som redan är prenumerant. Förändringarna kommer passande nog ett par månader innan Call of Duty: Black Ops 6 – det hittills största släppet på tjänsten.

Niklas tankar: Microsoft pungade ut med otroliga 69 miljarder dollar för Activision Blizzard, och nu ska cashen in. Även om vi inte har några exakta siffror, sägs det att Game Pass inte drar in i närheten av så mycket pengar som det skulle behöva. Call of Duty är ett av de mest inkomstbringande spelen på marknaden och ska man ”ge bort” det blir det svårt att göra det med de gamla priserna. Frågan är hur många som väljer att avsluta sitt medlemskap, eller inte uppgraderar till Ultimate nu när dag ett-spelen bara finns där för konsolspelarna. Eftersom folk vill fortsätta ha det de är vana vid lär vi troligtvis inte se ett jättetapp i antalet betalande medlemmar. Jag skulle nog fortsätta hävda att Game Pass fortfarande är en bra deal för den som spelar mycket och ofta, men det är inte lika givet som det en gång var. Lyckligtvis klarar vi PC-spelare oss rätt lindrigt den här gången och kan fortsätta spela dag ett-spelen, den största anledningen till varför jag har en prenumeration.

Switch mest långlivade Nintendo-konsolen utan ersättare

Nintendo Switch

Tuff tuff tuff, Nintendo Switch tuffar på.

Switch är nu den Nintendo-konsol som verkat längst utan att ha ersatts. Nintendo Entertainment System varade i 2 686 dagar innan Super Nintendo släpptes, men i förra veckan passerade Switch alltså den gränsen, har Video Game Chronicle räknat ut. Om Nintendos nästa konsol, som det spekuleras om, inte släpps innan den 1 mars nästa år kan Switch bli över 2900 dagar gammal innan den ersätts. Det är nästan dubbelt så länge som de 1566 dagar Wii U, Nintendos mest kortlivade konsol, klarade sig.

Nintendo Switch är ju en hybridkonsol som går att spela såväl bärbart som på en skärm, men rekordet gäller stationära konsoler. Ska bärbara räknas in kommer Switch inte ens i närheten av de 4352 dagar Game Boy regerade innan Game Boy Advance släpptes.

Niklas tankar: Snacka om livslängd! Switch kommer utan tvekan att gå till historien som en av de mest lyckade spelkonsolerna genom tiderna. Det är svårt att tänka sig hur inkomstbringande den varit för Nintendo. Att utveckla nya konsoler är dyrt, och varje dag man kan fortsätta sälja samma konsol är en vinst. Switchs succé skapar dock oerhörda förväntningar på uppföljaren, och det är oundvikligt att vissa kommer att bli besvikna av vad åtminstone jag tror är en ganska liten uppgradering. Wii U var testballongen som ledde till Switch, och jag har svårt att tänka mig att Nintendo vill göra särskilt mycket för att avvika från den oerhört framgångsrika mallen.

Släpper Nintendo ett skräckspel för vuxna?

En trailer för ett kommande skräckspel dök utan förvarning upp i förra veckan. Det kanske inte är så konstigt i sig, men den är uppladdad på Nintendos egen Youtube-kanal, och innehåller ingen information om vem som ligger bakom. Detta har lett till spekulationer kring om det är familjevänliga Nintendo själva som gör något så ovanligt som att utveckla ett skräckspel. Trailern bär titeln Emio, som betyder ungefär Den leende mannen, på japanska, och föreställer en man i trenchcoat med en papperspåse med ett leende ansikte över huvudet. Trailern bär M-märkning i USA och 18-årsmärkning i Europa. I sociala medier marknadsförs trailern med #WhoIsEmio. Det finns även en sida på Nintendos japanska sajt som inte ger mycket mer information.

Nintendo har ännu inte sagt något om vad det hela gäller eller när det eventuella spelet kan komma att släppas, men den kommer ungefär en månad efter den Nintendo Direct som fokuserade på spel som släpps under andra halvan av 2024, vilket kan vara ett tecken på att det är ett spel till nästa Nintendo-konsol som ska avtäckas innan april 2025.

Niklas tankar: Vi skriver väldigt sällan nyhetsnotiser om enskilda trailers här på Svampriket, det är inte den sortens förlängda pr-arm vi vill vara. Men när Nintendo släpper något som verkar vara ett egenutvecklat skräckspel blir man nyfiken. Det är extremt ovanligt för Nintendo som vanligtvis har fullt fokus på barn- och familjevänliga spel. Kanske kan det här vara ett första tecken på något till nästa konsol som inte är de förutsägbara Mario, Metroid eller Zelda? Spännande!