En lång föräldraledighet följt av semester är nääästan slut, och snart är det dags att släpa sig tillbaka till kneget. Det kommer att göra det lättare att följa spelnyheterna, även om det gått rätt bra ändå. Denna vecka ser det mörkt ut. Dels har Destiny-studion Bungie sparkat 220 anställda i en stor omorganisation, och dels har anrika speltidningen Game Informer lagts ner. Men vi avrundar åtminstone positivt med en jättefin Playstation-kontroll.

Bungie sparkar 220 i stor omorganisation

Playstation Bungie

Bungie – nu en lite mindre del av Playstation…

Destiny- och Halo-skaparna, Sony-ägda Bungie, gör sig av med 220 tjänster och går från 1 300 till runt 850 anställda, rapporterar bland andra Jason Schreier på Bloomberg. Team som jobbar med ljud, narrativ och support ska ha drabbats extra hårt, och bland de som får gå finns även flertalet högt uppsatta chefer som jobbat på företaget i decennier.

Ytterligare 155 Bungie-anställda flyttas över till Sony Interactive Entertainment, och ska där som en ny studio fortsätta arbetet med ett spel med projektnamnet Gummybears. Ett annat spel, med projektnamnet Payback, ska ha lagts ner. Det skulle ha varit ett spinoff-spel i samma universum som Destiny men i tredjeperson och med fokus på strider och problemlösning. Den sedan tidigare visade rebooten av Marathon är fortfarande under utveckling, ihop med kommande uppdateringar till Destiny 2.

I ett blogginlägg om nedskärningarna uppger Bungie-chefen Pete Parsons att anledningen är att företaget vuxit för snabbt och tagit sig vatten över huvudet. ”Vi var överambitiösa, våra ekonomiska säkerhetsmarginaler överskreds och vi började förlora pengar”, skriver Parsons i inlägget.

Bungie släppte tidigare i år en av de största och mest hyllade expansionerna till Destiny 2 i form av The Final Shape. Men enligt uppgifter till Bloomberg ska nedskärningarna ha varit planerade redan innan dess.

Niklas tankar: De e röva, som vanligt. När Bungie blev en del av Playstation 2023 sades det att inga nedskärningar skulle ske i samband med övergången. Men läget kan ändras snabbt och nu är vi här med ännu en massiv nedskärning bland alla andra massiva nedskärningar de senaste 1,5 åren. Av Bloomberg-artikeln, och andra källor, att döma ska Bungie ha missköts grovt och gapat efter alldeles för mycket. Nu får man sota för det. Men som vanligt är det inte cheferna som fattat besluten som får ta den hårdaste smällen, utan de anställda som gjort som de blivit tillsagda. Som Destiny-spelare blir jag såklart orolig för framtiden för spelet och entusiasmen hos de som jobbar med det, och frågan är hur det egentligen blir med det där Marathon. Vi hoppas som vanligt att alla drabbade landar på fötterna på bästa sätt.

Game Informer läggs ner efter 33 år

Game Informer

VIF Game Informer.

Den amerikanska speltidningen Game Informer, som ägs av butikskedjan Gamestop, läggs ner. Det meddelar tidningen själv på sin sajt, som, utöver det korta meddelandet nu är helt nerstängd.

”Även om våra tryckpressar stannar så lever passionen för spel vi odlat tillsammans vidare. Tack för att ni varit en del av vårt episka äventyr, och må era egna speläventyr aldrig ta slut”, står det i meddelandet.

Tidningen Game Informer blev 33 år gammal och har under åren varit känd för en tillgång till spelutvecklare som saknar motstycke och för att ha varit först med att visa upp massor av storspel. Bland tidigare anställda hittar vi profiler inom amerikansk spelmedia som Andy McNamara, Dan Ryckert och Ben Hanson.

Niklas tankar: Även om vi här i Europa av förklarliga skäl inte haft särskilt god tillgång till en tidning som varit knuten till ett medlemskap hos Gamestop så går det inte att bortse från hur oerhört inflytelserik Game Informer har varit. Alla coola omslag och djuplodande reportage har varit ett nöje att ta del av från sidlinjerna och många som jobbat på tidningen är välkända spelmediaprofiler. Av anställdas reaktioner på Twitter att döma verkar sajten ha stängts hastigt och många års publikationer går nu inte längre att ta del av, ens för de anställda. Det må låta som att det ekar här inne, men återigen hoppas vi att alla drabbade landar på fötterna.

Astro Bot får limited edition Dualsense-kontroll

Om bara en månad kommer Playstation-maskoten Astros fullängdsspel i form av Astro Bot. Lagom till släppet kommer även en limited edition Dualsense-kontroll i Astros färger och med den lilla robotens ögon på touchpaden. Den kommer att kosta 80 euro, men det är dock i nuläget oklart huruvida den kommer att gå att köpa i Sverige eller ej, då vi inte är med som ett av länderna som listas i blogginlägget där kontrollen visas upp. För den som har möjlighet att köpa i något av länderna på listan öppnar förhandsbokningen den 9 augusti.

Niklas tankar: Jag kände att vi behövde åtminstone en positiv nyhet bland all misär den här veckan, och varför inte den kanske finaste Playstation-kontrollen någonsin? Jag och mitt äldsta barn ser väldigt mycket fram emot Astro Bot, och det grämer mig att jag redan har fyra kontroller och inte på riktigt behöver en till. Men nu när jag tänker efter är ju ena triggerknappen på min första kontroll liiiiiite lös… Hmm…