Vi är mitt i de sista skälvande sommardagarna, men de dåliga nyheterna vägrar sluta komma – även i spelens värld. Denna vecka sörjer vi Ready At Dawn som stängs ner av Meta. Vi förundras även över hur urbota usel Borderlands-filmen verkar vara, men gläds samtidigt åt att Doom och Doom 2 fått sig en riktigt fin nyversion.

Meta stänger Ready At Dawn

Ready At Dawn

Den anrika studion är nu ett minne blott.

Meta-ägda spelstudion Ready At Dawn stängs ner. Anställda på VR-studion uppmanas söka jobb på andra Oculus-studior, skriver Android Central. Anledningen till nedstängningen är att Meta kapar sin Reality Labs-divisions budget med 20 procent fram till 2026, trots att VR-headsetet Quest 3 säljer ”bättre än förväntat”, enligt Metas senaste kvartalsrapport.

Ready At Dawn gjorde sig först kända för Daxter och två av God of War-spelen på PSP, samt The Order 1886 till Playstation 4. Sedan dess har de utvecklat populära VR-spel som Lone Echo 1 och 2. Meta köpte studion i juni 2020.

Niklas tankar: Ny vecka, nytt ”de e röva”, för det är det. Det verkar lite oklart hur många anställda som påverkas av nedläggningen, men det är alltid väldigt deppigt när en välrenommerad studio går i graven. Jag hade väldigt kul med såväl God of War-spelen till PSP (som jag spelade när de släpptes till PS3) och The Order 1886, men har aldrig testat deras VR-spel. VR behöver fler namnkunniga utvecklare, inte färre, för att kunna växa till något mer än en väldigt nischad del av branschen. Som vanligt hoppas vi att alla drabbade landar på fötterna.

Urusla betyg till Borderlands-filmen

Borderlands

Stjärnspäckat verkar inte hjälpa den här filmen.

Borderlands, filmen baserad på den omåttligt populära spelserien med samma namn, hade premiär i förra veckan – och kritiker är allt annat än nöjda. Redan när sociala medier-embargot lyfte stod det klart att den stjärnspäckade filmen är allt annat än bra, och beskrivs bland annat som ”livlös”, ”väldigt dålig” och att produktionen ser billig och dyr ut på samma gång. På Rotten Tomatoes, som samlar filmrecensioner, har filmen i skrivande stund det osannolikt låga betyget 9%. Här i Sverige ger Dagens Nyheters Fredrik Sahlin Borderlands en etta i betyg och skriver att ”det maniska skämtandet tär på livsgnistan på samma sätt som en överförfriskad bekant på kräftskivan”.

Borderlands-filmen har varit ett projekt som länge dragits med problem. Premiären kom först tre och ett halvt år efter det att de första scenerna filmades och den ser ut att inte dra in ens en bråkdel av de 115 miljoner dollar den kostade att producera, skriver Variety.

Niklas tankar: Förlåt, men jag tänker tillåta mig själv att vara lite skadeglad här. Inte en enda gång har Borderlands-filmen sett bra ut, trots Hollywood-stjärnor som Cate Blanchett, Jack Black och Jamie Lee Curtis. Det är såklart tråkigt för alla de begåvade personer som jobbat med filmen, men Borderlands ansikte utåt, Randy Pitchford verkar vara en så osympatisk man att man lite granna njuter av att filmen floppar. Det är med skräckblandad förtjusning jag ser fram emot att se den någon gång när jag inte behöver betala pengar för det.

Nyversioner av Doom och Doom 2 ute nu!

Även denna vecka avslutar vi nyhetssvepet med något positivt. Det är inte så mycket en nyhet som ett Viktigt Meddelande till Allmänheten om att kultklassikerna Doom och Doom 2 har fått nya, upphottade versioner i form av ett Enhanced edition-paket signerat Nightdive Studios. Det var på Quakecon i förra veckan som paketet både visades upp och släpptes till PC och samtliga konsoler. Doom och Doom 2 rullar nu i upp till 4K-upplösning, har fått uppdaterad musik cross platform-multiplayer för upp till 16 spelare, en massa nya kartor och en helt ny episod från utvecklare på Id Software, Nightdive Studios och Machine Games. Bäst av allt är att paketet är gratis för den som redan äger spelen – samt finns på Game Pass.

Niklas tankar:

via GIPHY