Välkommen till veckans nyhetssvep! Denna vecka blir det bara dåliga nyheter eftersom spel fortsätter att vara bra, medan spelbranschen fortsätter att vara röva. Denna vecka tänder vi ett ljus för Concord som bara blev två veckor gammalt, ett ljus för Visions of Mana-utvecklarna Ouka Studios som läggs ner strax efter spelet släppts – och ett ljus för alla på Rocksteady som blir av med jobben efter Suicide Squad floppat.

Concord stängs ner efter bara två veckor

Concord

Kanske inte världens bästa spel, men Concord förtjänade ett bättre öde.

Två veckor. Så länge fick Firewalk Studios nya AAA onlineskjutare Concord leva innan ägarna Sony stängde ner det. Spelet, som släpptes till Playstation 5 och PC den 23 augusti kämpade från start med låga spelarsiffror och förmodat väldigt dålig försäljning och i fredags, den 6 september stängdes det ned.

”Även om många av spelets delar uppskattades av spelare inser vi också att andra aspekter av det och hur det släpptes inte landade som vi hade tänkt. Vi har därför nu beslutat att stänga ner spelet den 6 september 2024 och undersöka andra möjligheter, inklusive hur vi bättre kan nå våra spelare”‚ skriver Concords regissör Ryan Ellis i ett inlägg på den officiella Playstation-bloggen.

Eftersom Concord inte längre går att spela, och eventuellt inte kommer tillbaka alls, ska alla som köpt det få sina pengar tillbaka. För den som köpt det digitalt ska det gå automatiskt, men den som köpt spelet på skiva ombeds kontakta butiken där köpet gjordes.

Concord ska enligt uppgift ha varit i någon form av utveckling i så mycket som åtta år, fick ett ganska ljumt mottagande av såväl kritiker som fans och spelades alltså av alldeles för få för att det skulle vara hållbart.

Det är i nuläget oklart hur framtiden ser ut för såväl Concord som Sony-ägda Firewalk Studios.

Niklas tankar: Det här är verkligen röva, och saknar helt motstycke. Under de nästan 15 år jag skrivit om spel och följt branschen har jag aldrig sett något liknande, att ett storspel dödas av så snabbt. I förra avsnittet av Svamppod tyckte jag att jag var hård när jag trodde att Concord skulle bli gratis via Playstation Plus senare i år och sedan bli free to play nästa år, men oj så fel jag hade! Det är svårt att ens tänka sig hur mycket pengar Sony förlorar på det här. Eftersom alla ska få sina pengar tillbaka blir inkomsterna från detta AAA-spel noll och ingenting.

Men än värre är det för alla dem som jobbat med spelet som tvingas se det avlivas efter så kort tid. Tänk att ägna större delen av ett decennium åt något som upphör att existera efter bara två veckor. Kvalitetsmässigt är Concord inte ett dåligt spel, och det är tydligt att många riktigt duktiga utvecklare lagt hjärta och själ i det. Men det hjälper inte när man är hopplöst efter heroshooter-trenden, släpps vid helt fel tillfälle, och dessutom inte är free to play som i princip alla andra spel i genren. Jag har svårt att se att Concord kan göra comeback på något meningsfullt sätt, och vi får verkligen hoppas att det här inte innebär slutet för Firewalk Studios och alla som jobbar där.

Visions of Mana-studion stängs ner strax efter släppet

Visions of Mana

Att Visions of Mana är ett bra spel verkar inte spela någon som helst roll.

För mindre än två veckor sedan släpptes Visions of Mana, det senaste spelet i den anrika Mana-serien. Nu kommer uppgifter via Bloomberg att studion som utvecklade det, Ouka Studios, ska läggas ner. Enligt uppifterna ska ”alla utom ett par jobb” ha försvunnit från den Netease-ägda studion. Nedläggningen är en del av att kinesiska jätteutgivarna Netease och Tencent, som nyligen tagit stora delar av spelmarknaden i hela världen, båda skär ner på sina investeringar i Japan, skriver Bloomberg. Det är oklart hur många personer som påverkas av beslutet.

”Vi kan vara på väg mot en punkt då Tencent och Netease börjar granska sin avkastning noggrannare”, säger analytikern Robin Zhu till Bloomberg.

Såväl Netease som Tencent äger många studior runt om i världen, och den sistnämnda har investerat pengar i såväl finska Remedy som Sharkmob i Malmö.

Niklas tankar: Jaha, då var det röva igen. Visions of Mana har knappt hunnit kallna innan det är dags att stänga studion. Av allt att döma ska spelet vara riktigt bra, det tycker såväl vår egen jrpg-expert Pajlen som majoriteten av Steam-recensionerna, vilket gör det tydligt att studion skulle stängas ner oavsett hur det gick för spelet. Det måste verkligen kännas hopplöst att bli av med jobbet som en del i en allmän strategiändring hos ett mastodontbolag och veta att det inte finns någonting man hade kunnat göra för att ändra på det. Vi hoppas, som vanligt, att alla drabbade hittar nya och bättre jobb.

Nedskärningar hos Rocksteady efter Suicide Squad-flopp

Suicide Squad: Kill the Justice League

Kan Rocksteady repa sig efter den här floppen?

Rocksteady, studion som gjorde succé med Batman: Arkham-serien, ser ut att skära ner efter att de senaste spelet, Suicide Squad: Kill the Justice League, inte sålt enligt förväntan. Anställda på den brittiska studion säger till Eurogamer att quality assurance-avdelningen halverats från 33 till 15 anställda. Även andra avdelningar ska ha påverkats och en anställd uppger till och med att han blev av med jobbet under sin föräldraledighet.

Till Eurogamer säger Rocksteady-anställda att arbetsbördan på dem som är kvar blir mycket högre efter nedskärningarna och att flera som blivit av med sin anställning jobbat på företaget i mer än fem år.

Nyligen meddelade Rocksteadys ägare Warner Brothers att deras intäkter från spel sjönk med 41 procent under det gångna året, och att man förlorat 200 miljoner dollar på Suicide Squads låga försäljningssiffror.

Niklas tankar: Röva nummer tre för den här veckan. Rocksteady har gjort otroliga spel i Arkham-serien och Suicide Squad känns verkligen som något som prackats på dem uppifrån för att haka på games as a service-trenden, och vi vet ju alla hur det gick för det spelet. Det finns ljusglimtar i spelets delar, men sammantaget blir det en salig röra som inte många ville ta i med tång. Vi hoppas som vanligt att de drabbade landar på fötterna och hittar jobb hos någon som inte ägs av en cynisk pengamaskin till jättebolag.