Det är inte utan att det värker lite i hjärtat när man tänker på Concord. De stackas utvecklarna på Firewalk jobbade så hårt och så länge på ett spel som floppade så hårt att det drogs av marknaden inom två veckor. Det lär ju inte direkt kännas gött. Och det måste framförallt ha kommit som en chock!

Vad är hetare just nu än Hero Shooters? Just det, inget. Det är lika hett nu som det var 2018, när spelet började sin utveckling. Det är en genre som definitivt var stekhet då och definitivt är stekhet nu. Definitivt. Därför kom det som en absolut överraskning för oss alla när spelet dog.

Men det är en död med ett löfte om återfödsel. Concord ska tänkas om, dras ett varv till, och anpassas till den moderna marknaden. Och eftersom jag känner en sån sympati för stackarna som jobbat på spelet, så tänkte jag komma med några alternativa vägar de kan överväga.

1. Concord: Battle Royal

Vissa människor, människor som för tydlighetens skull inte är jag, skulle säga att börja utveckla en Hero Shooter ett år efter att PUBG släpptes är lite som att starta ett hair metal-band året efter att Nirvana släppte Nevermind. Igen, det är inte jag som säger det, men jag har hört det sägas. Och även om det så klart är helt uppåt väggarna, kanske det finns en poäng där att finna. Kanske borde Concord bli Nirvana?

Vad är hetare just nu än Battle Royals? Just det, inget. Och kom ihåg att Fortnite också började som ett helt annat spel i en helt annan genre innan de övergav allt som gjorde spelet distinkt och fann framgång. Så gör bara vad de gjorde! Och med det menar jag så klart att utvecklarna av Concord borde lägga fullt fokus på att skapa en illvilligt designad butik där 13-åringar kan fylla i sina föräldrars kortuppgifter.

2. Concord Online

För några år sedan bestämde sig hela spelbranschen för att singleplayerspel var döda och att framtiden låg i live services, spel som folk aldrig slutar spela. Och det var ett bra beslut som fick inga negativa konsekvenser. Live service-modellen är starkare än någonsin, och lyssna inte på någon som säger det motsatta.

Absolut, Concord var redan ett onlinespel, men det var uppenbarligen fel typ av onlinespel. PVP är stendött, det är PVE som är grejen. Vad är hetare just nu än Looter Shooters? Just det, inget. Om Firewalk verkligen lägger manken till och anpassar spelet till den här nya marknaden kan Concord kanske bli vårt nästa Anthem.

3. ConCoin

Att spela spel för att ha kul är som vi alla vet en aktivitet för fån. En absolut förlustaffär. Spelande borde bibehålla värde, och spelare som investerar tid och pengar borde också ha möjlighet att göra vinst. Nej, det är inte gamling, det är framtiden. Firewalk borde stoppa hela spelet på blockkedjan.

Vad är hetare just nu än NFTer? Just det, inget. Firewalk borde lägga mindre energi på ”spelmekaniker” och mer energi på att lansera en kryptovaluta som man kan använda för att köpa och sälja digitala föremål i spelet. Istället för 16 unika karaktärer, varför inte 10 000 nästan identiska men tekniskt sett unika karaktärer som spelare måste köpa för pengar? Det skulle definitivt lösa studions största problem: att ingen gav dem pengar.

4. Con Cord

Vet ni vad? Jag ångrar mig. Onlineshooters? Ute. Dött. Inte alls. Inne? Singleplayer. Open world. Massiva kartor fulla med massvis av saker. Vad är hetare just nu än ett Ubisoftigt open world-spel? Just det, inget.

Visst är det trevligt med kvalitet, men det som verkligen säljer är kvantitet. Vad Concord behöver är en gigantisk karta som är så överkräkt av pluppar att man inte kan urskilja några faktiska riktmärken. Om det här inte vore ett recept på succé så hade det inte funnits arton stycken Far Cry-spel.

5. Conchord

Okej, det här förslaget kanske låter lite out there, men låt mig förklara. Concord låter lite som chord och chords är vad man spelar i musik. Så… ni fattar.

Vad är hetare just nu än musik? Just det, inget. Så allt Sony behöver göra är att bundla Conc(h)rd med en plastgitarr och kanske ett trumset och licensiera några härliga rockdängor från åttiotalet så är vi på banan. Spelet är redan så gott som där, det innehåller både musik och knappar, så allt de behöver göra är att byta ut musiken och ändra vad knapparna gör. Om det här inte är en definitiv och tveklös succé så vet jag inte vad som är det.