Våren är äntligen här, åtminstone här nere på de sydligare breddgraderna. Med våren kommer AI, som man brukar säga… Eller inte. Hur som helst har vi två, smått oroväckande, AI-nyheter denna vecka, tillsammans med en ännu mer oroväckande nyhet om att Pokémon Go blir saudi-ägt.
Horizon-skådis om AI-genererad Aloy: ”Orolig för den här konstformen”

Aloy, inte AI-genererad… Ännu.
I förra veckan läckte en video där en Sony-utvecklare visade upp en ”AI-prototyp” av Horizon-seriens huvudkaraktär Aloy. I videon pratade utvecklaren med Aloy som svarade med AI-genererade repliker och ansiktsuttryck.
Nu har Aloy-skådespelaren Ashly Burch uttryckt sin oro över det hela. I en video i sociala medier berättar hon att utvecklaren Guerilla sagt att videon inte är en del av något som är under utveckling, och att varken hennes röst eller ansikte använts i den. Men hon menar att videon väcker oro.
@ashly.burchlet us speak on AI aloy♬ original sound – Ashly Burch
”Jag känner mig orolig. Inte specifikt för Guerilla, Horizon, min insats, eller ens för min egen karriär. Jag är orolig för den här konstformen. Spelskådespeleri som en konstform”, säger hon i videon.
Burch fortsätter att prata om den pågående strejken för SAG-AFTRA-anslutna skådespelare, och att AI är en stor del i konflikten. Hon säger att risken att ett företag skulle AI-generera karaktärer med hjälp av skådespelares röst- och motion capture-data gör henne ”rädd” och ”ledsen”.
Niklas tankar: Jag har lite svårt att förstå vem som faktiskt vill ha AI-karaktärer i spel. Vi vill komma vidare i våra spel, och vi vill veta när en NPC berättat allt hen har att säga så att vi kan fortsätta. Inte vill vi stanna och småprata med en karaktär i all evighet? Om varje NPC är en chatbot urvattnar det spelets berättelse och dödar helt momentum. Allt snack om AI-genererade karaktärer känns som något som kommer som mandat från aktieägare och företagsledare som ständigt vill veta vad en studios ”AI-strategi” är, utan att veta vad det ska vara bra till.
Pokémon Go-studio säljs till saudi-ägt bolag

Pokémon Go, nu saudi-ägt.
Niantic, som ligger bakom såväl Pokémon Go som Pikmin Bloom och Monster Hunter Now, säljer sin spelverksamhet till saudi-ägda Scopely för drygt 35 miljarder kronor, rapporterar bland andra Financial Times. Studion Scopely ligger sedan tidigare bakom Monopoly Go, som var det näst mest inkomstbringande spelet på Apples App Store förra året. Pokémon Go, å sin sida har runt 30 miljoner månatliga spelare. I köpet ingår användardata för drygt 500 miljoner spelare.
Scopely ägs sedan i fjol av saudiska Savvy Games Group, som i sin tur ägs av Saudiarabiens statliga investeringsfond, Public Investment Fund (PIF). Där är den saudiske kronprinsen är ordförande.
Niklas tankar: Det känns ju inte supertoppen att fler och fler studios slukas av bolag med kopplingar till tveksamma regimer. Om det så är kinesiska Tencent eller saudiska Savvy ger det en rätt olustig känsla. Gameswashing är, precis som greenwashing och sportswashing, absolut en grej och regimer som kanske inte har världens bästa rykte när det gäller exempelvis mänskliga rättigheter gör sitt bästa för att tvätta sina ”varumärken” och sprida ”soft power”. Det är svårt att undvika dessa bolag idag, men det kan vara bra att känna till vem som äger vad om man skulle vilja rösta med plånboken.
Microsoft-AI ska hjälpa folk att klara spel

Snart behöver vi inte anstränga oss över huvud taget längre!
Microsofts AI-assistent Copilot får en spelspecifik variant i form av Copilot for Gaming. Assistenten beskrivs som en ”AI-driven medhjälpare” som är ”designad att vara din personaliserade spelkompanjon”, skriver Video Games Chronicle.
I den officiella Xbox-podden visas prototypen för assistenten upp med några exempel. I det ena plockar en spelare upp lite trä i Minecraft och frågar sedan vad hen ska göra med det. Assistenten svarar att spelaren ska öppna sitt inventory och lägga stockarna på ett hantverksbord för att skapa plankor.
I ett annat exempel säger spelaren att hen vill komma in i Age of Empires 4 igen, varpå Copilot installerar spelet och ger en sammanfattning av vad som hände senast personen spelade det. I ett tredje exempel får spelaren hjälp att hitta en passande Overwatch-karaktär när favoriten redan valts.
Enligt Xbox AI-chef Fatima Kardar är det viktigt att assistenten dyker upp vid rätt tillfälle, men inte får vara i vägen.
En förhandsversion av Copilot for Gaming kommer till mobilen för Xbox Insider-användare snart.
Niklas tankar: Det må låta revolutionerande, men jag är väldigt tveksam till hur bra det här kommer att bli, åtminstone till en början. Vi vet alla hur dålig AI-assistenter är på fakta och hur ofta det blir fel, och det finns inget som säger att det inte också skulle hänga med i Copilot. Man kan tänka sig att assistenten, som med allt annat, skrapar internet och snor information som någon annan tagit fram. Vad händer när alla som skriver guider och FAQ:s blivit av med jobben för att AI snott allt deras material? Var ska AI då få sin information ifrån?