Vad är ”Tits or GTFO”? En spelpodd? En feministisk podd? Ett återtagande av utrymme? En trygg snuttefilt i en allt kallare värld? Kanske är den allt det, men allra mest är tanken att podden ska agera tröst och samtalsplats för de som inte riktigt trivs i spelkulturen eller har svårt att känna sig inkluderade.
Den här podden är till er, men även till den som står lite utanför spelvärlden och tänker att ”denna jävla skitplats är ändå ingenting för mig, med sina broflakes som älskar att hata alla som inte är vita CIS-män”. Den är till för dig som är förälder med barn som spelar. För dig som inte har tidigare kunskaper av genus eller popkultur alls, men är nyfiken nog att lära dig mer. Tanken är att det ska finnas något för alla, men kanske främst för dig som vill ha en grund att stå på och en språngbräda för vidare diskussioner.
”Tits or GTFO” riktar sig till alla åldrar och även till dem som inte själva spelar, som partners, vänner och föräldrar till gamers. Namnet till podden kommer från den hårda jargong och sexism som icke-män ofta möter på internet. Det kan kanske te sig något hårt, men det är meningen: ”Tits or GTFO” ska väcka uppmärksamhet lika mycket som eftertanke.
Du hittar Tits or GTFO där poddar finns – i flödet för vår ordinarie Svamppod, eller i sitt eget flöde på Itunes eller direkt genom den här länken. Du hittar även alla avsnitt längre ner i detta inlägg allt eftersom de publiceras.
Matildas krönika: Vi måste prata om det
Vi förväntas svälja kränkningarna som kastas på oss och gräva ner sorgen och ångesten som kommer med dem. För att vi är människor som älskar spel och för att vi är människor som samhället anser är på fel plats.
Avsnitt 1: Bra för att vara tjej
Varför möter mer än halva befolkningen på sånt motstånd i gamervärlden? Varför alla gliringar, svordomar, hat och hot? Varför så misstänkliggjorda? Du får vara med på nåder, du får inte ta plats, du måste vara bra, men inte FÖR BRA, du måste ”tåla snacket” och skratta med. Måste det verkligen vara så?
Avsnitt 2: Salt i Såren
I podseriens andra del zoomar vi in på den mörkaste delen av gamervärlden, och frågar oss hur allting har blivit så vridet till sin spets? I en kultur där dödshot och våldtäktshot inte får konsekvenser behöver vi slipa argumenten, träna upp civilkuraget och slå hål på ursäkterna. Anna, Siri och Matilda hjälper dig på vägen.
Avsnitt 3: Tjejerna mot Killarna
Varför verkar spel i huvudsak utformas till killar, och hur hamnade tjejerna i marginalen? Siri, Matilda och Anna tittar på ”tjejkultur” och ”killkultur”, och undrar varför tjejkulturen alltid anses vara den sämre av de två. Ett avsnitt som rör sig från tjejerna som skrikit sig hesa till såväl the Beatles som Justin Bieber, till tjejerna som broderat dukar eller sytt cosplay-dräkter och tillbaka igen till spelens värld, det här behöver du lyssna på.
Avsnitt 4: Fågel, fisk eller mittemellan
Om tjejerna får ett dåligt bemötande spelvärlden, hur är det då för dem som identifierar sig som HBTQIA+? Matilda, Anna och Siri har bjudit in Pim Ehrelind från Svamprikets egna redaktion och Gabrielle de Bourg från QueerNördarna för att prata om hur det är att inte vara en fågel eller fisk. Det blir ett matigt avsnitt där Pim och Gabrielle på programledarnas begäran ger oss en kurs i HBTQIA+-hänsyn samt handfasta tips på hur vi kan ge varandra utrymme.
Avsnitt 5: Princess Peach eller Duke Nukem
Trion fortsätter sin exposé i gamingkulturen. Vilka är Madonnan och Horan i spelvärlden? Måste alla karaktärer vara antingen prinsessor eller anabolastinna muskelberg? Hur representeras kön i spel, hur är det med varierade åldrar, kroppar och hudfärger?
Avsnitt 6: Syskonskapet
Har ni helt tappat sugen efter fem avsnitt där Anna, Matilda och Siri pratat om problem, sexism och hat? Förtvivla inte, i seriens avslutande del kommer vi vända ut och in på oss själva för att ge er så många tips och råd som möjligt på hur vi ska göra syskonskap. Hur vi ska orka lite till och försöka vara den positiva förändringen som verkligen behövs i gamercommunityt.