Det fortsätter att vara pissvarmt här och sommaren vägrar släppa sitt järngrepp om den södra delen av landet. Men spelhösten, den är i full gång! Det har varit en Nintendo Direct, typ, men för en gångs skull skippar vi faktiskt den och kollar istället in att Marathon-regissören ska ha sparkats efter anklagelser, att PS5 Pro kan vara nära förestående – och att Remedy och Annapurna ska göra film och tv ihop.

Uppgifter: Marathon-regissör sparkad efter trakasserianklagelser

Marathon

Regissören för Marathon lämnade Bungie tidigare i år.

Den tidigare regissören för Bungies kommande spel Marathon fick enligt uppgifter sparken efter anklagelser om sexuella trakasserier, skriver Bloomberg. Enligt källor ska Christopher Barrett ha fått lämna sin tjänst efter att en intern utredning genomförts gällande opassande beteende gent emot kvinnliga anställda. Bland annat ska Barrett ha kallat kvinnliga underordnade anställda attraktiva och velat leka sanning eller konsekvens, samt antytt att han kan hjälpa dem med karriären.

”Jag såg aldrig min kommunikation som oönskad och jag kunde inte tänka mig att den skulle kunna göra någon obekväm. Jag ber om ursäkt om någon kände så i sin interaktion med mig”, säger Barrett i ett uttalande till Bloomberg.

Bungies ägare Sony Interactive Entertainment vill inte kommentera det specifika fallet, men säger till Bloomberg att man tar ”alla klagomål gällande dåligt uppträdande på stort allvar”.

Niklas tankar: Det finns ingen som helst plats för den här sortens beteende i spelbranschen, eller i någon annan bransch för den delen, och om en chef trakasserar anställda sexuellt kan man inte göra sig av med chefen snabbt nog. Man hade hoppats att folk lärde sig en läxa efter metoo-vågen, men det verkar onekligen som att vissa människor är oförbätterliga. Vi hoppas innerligt att dessa trakasserier och närmanden utrotas för gott. Den här nyheten lär knappast förbättra bilden av Marathon, som redan ska vara riktigt dålig. Med tanke på hur Bungie nyligen slaktades på anställda ska vi kanske vara glada om spelet över huvud taget kommer ut nästa år.

Nya uppgifter om PS5 Pro

PS5 Pro

Så här kan en PS5 Pro komma att se ut, enligt Billbil-kun. Bild: dealabs.com

Läckorna kring den beryktade Playstation 5 Pro fortsätter att komma och det ser nu ut som att den kan visas upp officiellt inom kort. Enligt läckan Billbil-kun, som haft rätt flertalet gånger tidigare, kommer konsolen att heta just PS5 Pro och presenteras av Sony under första halvan av september, skriver Video Games Chronicle.

Billbil-kun säger sig även ha sett konsolens förpackning, men vill inte dela upphovsrättsskyddade bilder. Därför har hen ritat en skiss av hur den ser ut. PS5 Pro ska fortfarande vara vit, men vara något tjockare än grundmodellen och ha tre svarta streck över mitten. Läckaren vet heller inte om PS5 Pro är helt digital, eller om det går att köpa till en skivläsare, som till PS5 Slim. PS5 Pro kommer, enligt uppgifterna, att säljas ihop med en vanlig, vit, Dualsense-kontroll.

Niklas tankar: Det verkar som att vi väldigt snart får veta exakt vad en Pro-version av Playstation 5 innebär, men personligen känner jag inget som helst behov eller sug. Gissningsvis blir det en ruggigt dyr historia för ett litet hopp i prestanda för en konsolgeneration som efter fyra år knappt känns som att den startat. Playstation 4 Pro innebar ett hopp upp till 4K, men denna gången har vi inte samma självklara nya standard, utan det är lite vagt om ”ai” och ”raytracing” det snackas om. Att det dessutom inte är den bästa tiden ekonomiskt just nu får mig att tänka att en PS5 Pro blir en ren lyxprodukt som ett fåtal krösusar kommer att kasta sig över.

Remedy i filmsamarbete med Annapurna

Control

Annapurna puttar in pengar i Control 2.

Finska Remedy har ingått ett partnerskap med filmstudion Annapurna Pictures som finansierar hälften av Control 2 i utbyte mot film- och tv-rättigheterna till Control och Alan Wake, skriver bland andra Eurogamer. Uppföljaren till det hyllade Control utannonserades officiellt 2022, och nyligen berättade Remedy att produktionen är i full gång. Remedy behåller rättigheterna till varumärkena Control och Alan Wake, men intäkterna kommer att delas mellan företagen på olika sätt beroende på vilket medie det handlar om.

”Genom att utnyttja Remedys innovativa berättelser och fängslande världar kan vi tänja på gränserna för hur berättelser skildras och upplevs i olika medier”, säger Annapurnas vd Megan Ellison om samarbetet. Remedy å sin sida säger att partnerskapet låter dem göra Control 2 till ett så bra spel som möjligt samt öppnar för möjligheten att ge ut vissa spel på egen hand. Eftersom Control och Alan Wake utspelar sig i samma universum öppnar det för många möjligheter när det gäller att göra film eller tv av spelserierna.

Niklas tankar: Det här känns ju verkligen som en win-win! Remedy och Annapurna är två företag jag känner väldigt högt förtroende för när det gäller spel respektive film, och matchningen känns nästan perfekt. Både Alan Wake och Control är redan filmiska i sig, men inte på det sättet att det känns överflödigt att göra film eller tv av dem. Remedy har nog bara skrapat på ytan i spelens gemensamma värld och det finns gott om möjligheter att berätta intressanta historier om allsköns objects of power och andra mystiska grejer. Spännande!