Även om vädret inte håller med ännu så är spelhösten redan här. Vi fullkomligen badar i spel, och även spelnyheter. Denna vecka kollar vi in att Nintendo och The Pokémon Company stämmer Palworld-utvecklarna för patentintrång, att Flappy Bird kommer tillbaka i sliskig kryptoskrud – och att Sony släpper en massa Playstation 5-prylar med originalkonsolens design.

Nintendo och The Pokémon Company stämmer Palworld-utvecklare

Palworld

Kan Palworld skjuta ifrån sig anklagelserna om plagiat?

Pokémon-skaparna The Pokémon Company, och dess ägare Nintendo, stämmer Palworld-studion Pocketpair, skriver flera medier. Enligt stämningen anklagas Pocketpair för patentintrång med succéspelet som nådde 25 miljoner spelare på bara en månad. Det är alltså inte likheterna mellan monstren i spelet som verkar vara stämningens mål, då det i så fall skulle ha handlat om upphovsrätt och inte patent. Istället verkar det vara patentet på kastandet av pokébollar som är huvudmålet här, skriver Eurogamer.

Pocketpair säger i ett uttalande att man kommer att slåss för sin rätt, och hävdar dessutom att Palworld är mer likt survivalspel som exempelvis Ark.

”Vi kommer att göra allt i vår makt för våra fans, och för att säkerställa att indieutvecklare inte hindras eller avskräcks från att fullfölja sina kreativa idéer”, skriver Pocketpair i uttalandet.

Niklas tankar: Det är aldrig kul att se ett storbolag ge sig på en mindre utvecklare, oavsett hur lika spelen må vara. Jag tyckte personligen inte särskilt mycket om Palworld, men jag vill inte leva i en värld där Nintendo och deras extremt stora och kraftfulla stab med jurister kör över andra utvecklare till höger och vänster. Otaliga fanprojekt i olika Nintendo-serier har fått läggas ner under åren, alldeles oavsett om de tjänats pengar på eller ej. Även om det inte är särskilt troligt hade det varit väldigt kul om Pocketpair fick rätt mot Nintendo och The Pokémon Company.

Flappy Bird-skaparen tar avstånd från spelets återkomst

Flappy Bird, det simpla men extremt beroendeframkallande mobilspelet var under en kort period 2014 den mest nedladdade appen på App Store. Spelet togs senare ner från appbutikerna efter att dess skapare sagt att han tyckte att spelet var beroendeframkallande och blivit ”ett problem”. Nästa år, mer än tio år senare ska spelet komma tillbaka efter att en grupp som kallar sig Flappy Bird Foundation köpt upp rättigheterna till det.

Gruppen leds av speldesignern Michael Roberts, och fans var snabba att påpeka att han också är chef för 1208 Productions, ett kryptobolag som benämner sig själva som ”web 3-pionjärer”.

Nu har spelets ursprungliga skapare, Dong Nguyen, tagit avstånd från det nya spelet, och markerat att han inte har något med det att göra. ”Nej, jag har ingen koppling till deras spel. Jag har inte sålt någonting. Jag stödjer inte heller krypto”, skriver Nguyen på Twitter/X.

Niklas tankar: Usch, så deppigt det här är. En anledning till att Dong Nguyen tog ner spelet från första början ska ha varit att uppståndelsen tagit på hans välmående och att han dessutom mottagit hat och hot på grund av spelet. Att någon sliskig kryptofirma nu på något sätt verkar ha köpt rättigheterna till spelet ger verkligen en olustig känsla. Flappy Birds största styrka var att det var så rent. Det fanns inte en massa banor, karaktärer eller kosmetiskt krafs att låsa upp. Det var bara fågeln och rören, och det var det som var storheten i det. Hoppas det nya Flappy Bird-spelet floppar rejält.

Playstation firar 30 år med retroinspirerad hårdvara

PlayStation 30th Anniversary Collection

Det är svårt att hitta en mer ikonisk konsoldesign än första Playstation.

För 30 år sedan släpptes den första Playstation. Den grå konsolen med sina färgade knappar på kontrollen är idag en kultförklarad design och i och med 30-årsfirandet släpper Sony retroinspirerad hårdvara. Playstation 5 Pro, Playstation 5, Playstation Portal samt de två kontrollerna Dualsense och Dualsense Edge kommer alla att komma i färger som påminner om den allra första konsolen. Allt släpps i begränsad utgåva och Playstation 5 Pro-konsolen kommer i 12 300 numrerade exemplar. Konsolpaketen innehåller även extraprylar som en laddsladd som ser ut som sladden till den första Playstation-kontrollen, kabelbuntband med kontrollsymbolerna, samt lite klistermärken, affischer och gem.

PlayStation 30th Anniversary Collection

Vad vore en begränsad utgåva utan en massa lull-lull? Men kolla in laddsladden!

PlayStation 30th Anniversary Collection släpps den 21 november.

Niklas tankar: Vi skriver väldigt sällan om spexiga varianter av konsoler eller annan hårdvara, men när man för tankarna tillbaka till första Playstation väcks något inom mig. Det är en tidlös design och de här nya prylarna ser ruggigt snygga ut. Varför man tvunget ska göra dem i begränsad utgåva är bortom mitt förstånd, men kapitalismen måste kapitalisma, antar jag. Hur som helst fick jag plötsligt ett väldigt sug efter en ny Dualsense-kontroll…