Jag är ruskigt trött på att folk slentrianmässigt slänger ur sig att ett spel kostar 700 kr. Det ger helt fel bild av spel som faktiskt är ett av de billigaste nöjen vi har idag. Faktum är att spel aldrig varit så billiga som de är nu.
1989 köpte jag Mega Man för 364kr på Stor och Liten på release-dagen. Om man räknar in inflationen sen dess så skulle det kosta 594kr idag. Några fler exempel är Turtles 2 som 1991 kostade 549kr, idag blir det 747kr. På SNES-tiden steg priserna än mer och Mortal Kombat gick 1993 loss på 699kr, idag 909kr. Med N64 gick priserna verkligen i taket med tex Donkey Kong 64 för 899kr vilket blir 1090kr. Playstation 1 satte en prisstandard som i princip finns kvar än idag, 499kr för ett nytt konsollspel. Notera dock att 499kr 1995 är 616kr idag. Spel har aldrig varit så billiga som de är nu.
Om man inte är sugen på att lägga 699kr för Bioshock Infinite på GameStop så kommer här några av mina egna knep för att komma undan så billigt som möjligt.
Använd Prisjakt – En sida de flesta känner till är Prisjakt och den fungerar jättebra för spel. Glöm inte att sortera efter pris inklusive frakt. | |
Vänta – Måste du inte spela på release-dagen så tappar spel ofta en tredjedel i pris efter ungefär en månad. De fortsätter givetvis att tappa tills du hittar dem i rea-bingarna men jag tänkte fokusera på nya spel här. | |
Köp utomlands – Köper man spel utanför EU så kan man åka på tull så jag brukar hålla mig till England. Zavvi och ShopTo är favoriter och är båda hyfsat snabba och skickar ut spelen nån dag innan release. Det finns flera sökmotorer för billiga spel i England men jag brukar använda GameCrawler. | |
Köp begagnat – Folk spelar fort och vill sälja sina spel medan de fortfarande är värda något så att ge sig ut på Tradera efter bara några dagar kan ofta spara flera hundralappar. På PS3 är alla spel regionsfria (förutom Persona 4 Arena) och likaså många till 360 så det kan vara värt att kika på amerikanska eBay, många säljer med fastpris och fri frakt till Sverige. Game och GameStop betalar ofta ganska bra för helt nya spel och det finns ofta erbjudanden för att komma över de senaste spelen via inbyte. | |
Hyr spel – Förr så var det fruktansvärt vanligt att hyra spel (med tanke på priserna) men fenomenet har i princip dött ut, sånär som på LoveFilm som skickar hem både spel och film till dig för en månadskostnad. Skivorna skickar du tillbaka och får sedan nästa på din lista, snabbt och fungerar bra. Ett abonnemang för 1 film eller spel åt gången kostar 109kr i månaden. Tyvärr sysslar de med rätt taskig reklam. | |
Leta rabatter – Det här är det svåraste men samtidigt bästa sättet. Det är här du kan hitta Deus Ex för 29kr på Elgigantens webshop eller samlarutgåvan av Bioshock 2 för 19kr på Webhallen. Spelforum och Twitter är bra ställen (följ gärna LjudKristian) och det kan kräva lite tid men du kan göra riktiga kap. Tex har Electroworld just nu 50kr rabatt om du köper för över 100kr (ange REA13 som kod i kassan), gäller april ut. Jag har inte berört PC-spel tidigare men här finns verkligen pengar att tjäna; Steam har legendariska reor och Greenman Gaming, Gamefly och GOG (DRM-fritt!) har också ofta riktigt bra deals. |
Till slut kan vi köra ett exempel för att visa på hur mycket du kan tjäna om du är lite vaksam. Bioshock Infinite till PS3 när jag skrev detta (23/4), en månad efter release:
GameStop: 699kr
Billigast på Prisjakt: 417kr ink frakt (Electroworld)
Billigast i England: 316kr ink frakt (SimplyGames)
Billigast på eBay (fastpris): 281kr ink frakt (nytt från Hong Kong)
Dela gärna med er av era egna tips och knep för att komma över billiga spel.
OBS! Dessa tips kan ej appliceras på obskyra japanska rollspel med sexuella teman. OBS!
Börja spela PC!
Går nästan jämt att få nya spel på releasedagen för runt 200-250kr på sidor såsom Greenmangaming. Kör nästan jämt med 10-15% på originalpriset, vilket brukar ligga på 49 dollar. Sen utöver det finns det ofta en ”20-30% voucher” på det mesta. Slutresultatet brukar hamna på någonstans mellan 200-250 kr för ett digitalt spel på releasedagen. Inte illa!
Allt detta borde vara allmän kännedom! Gott att ni sprider ordet!
Använd gärna t.ex Pricerunner också som komplement till Prisjakt. De har olika företag på sina listor (har för mig webhallen har deal med PR), så ibland missar man dealar om man bara kollar den ena av dem.
Jomenvisst, 120US + frakt + tull är ju verkligen billigt! För ett enda spel! Som inte ens är en limited edition utgåva!
Allt beror sig på vad man letar efter och vad man spelar. Beror sig också på vart man bor.
Skulle man köpa spel här omkring när SNES och N64 var konsoler så fick man punga ut med 699-899kr/spel. Tror exempelvis jag gav 799kr för SF2 när det släpptes till SNES.
Idag är det enklare i och med näthandel. Men om du inte förbokar de exklusiva versionerna med massa extra som inte säljs normalt så får du inte det där lila extra att ha i hyllan. Allt beror sig på vad du är ute efter.
Steam har rea väldigt ofta med massor av olika spel. Men större delen av deras spelbibliotek är ju bara mainstream spel och det är få saker som tilltalar exempelvis en JRPG spelare som en annan. Ys har börjat komma litet lätt och jag äger dem redan. Om Xseed bara kunde översätta alla Ys spel som finns släppta till PC utomlands och sedan släppa dem till steam eller andra tjänster skulle jag bli överlycklig. Men då måste spelen kosta mer än vad de gör nu om man ska kunna finansiera det hela.
Spel är dyrt. Oavsett om det kostar 499 eller 799 för en ny utgåva på release dagen så är det dyrt. Det är relativt mycket mat och annat man kan köpa för de pengarna, något annat ska inte sägas. Man vill diskutera och ha tillgång till spelen så tidigt som möjligt, ens vänner har ju det. Man vill ju inte komma 1år efteråt efter att äntligen ha haft råd med Fifa bara för att höra att ingen spelar det längre eftersom den nyaste utgåvan precis blivit släppt…
Exempel och tankar. Spel är på sina ställen billigt. Att importera utomlands har idag blivit väldigt enkelt. Dock så ska det inte sägas att ”alla” PS3 spel är regionsfria. Det är dem inte. I och för sig finns det än så länge bara 1 enda spel som inte är regionsfritt men det förstör meningen med ”alla spel är regionsfria” då den ju inte stämmer.
Ska man köpa begagnat av ”affär” så blir det vanligen extra dyrt. Jag menar 1500 för en ”PSOne Hits” version av Xenogears till PSOne? Aldrig. Jag gav 999 för en icke ”hits” version när jag köpte det. Jag köper det ju inte för mer pengar idag än vad jag gjorde då.
Tradera är ett bra ställe, om man vill ha kasetter eller ”bra kvalité” som visar sig vara ren skitkvalité för dyra pengar. Eller att man inte får något spel alls eftersom köparen ”oj jag hade visst inte det längre” men några pengar får man inte tillbaka.
Givetvis finns det säljare med gott rykte, men hur många är införstådda att man ska kolla endast efter de säljare på tradera och ebay med riktigt gott rykte?
Pricerunner/Prisjakt är nog bra, om det inte vore för alla skumma affärer som dem visar med ”bra priser” och när man sedan besöker sidorna så är man mest bara ?_? vad i helskotta är detta? Aldrig att jag köper något härifrån.
etc etc
Möjligheter finns till billiga spel, dock är det inte så otroligt ”lätt” som vad detta inlägg vill ge sken av. Framför allt inte när man vill ha LE utgåvor av spel som Seinarukana eller Rance´s Quest. Eller varför inte Kanon eller Air?
Henrik:
Jag jämför ju spel med andra nöjen, inte mat, och när jag kan köpa ett nytt spel som ger minst tio timmar nöje om inte mer för 300 kronor så är det ganska billigt jämfört med bio, bowling, Laserdome eller liknande. Du verkar ju ha en ganska specifik spelsmak och och då kan det vara svårt att applicera mina råd som var menade för den större massan som bara vill spela Bioshock så billigt som möjligt. Jag har aldrig haft några problem på Tradera, i min mening hör det till sunt förnuft att kolla betyg på säljare, likaså att inte köpa saker från suspekta butiker med märkligt låga priser.
Det verkar som att jag trampat dig på tårna och för det ber jag om ursäkt men i min mening så kan de flesta hitta billigare spel än GameStop med mina råd hyfsat enkelt.
Börja spela PC!
Går nästan jämt att få nya spel på releasedagen för runt 200-250kr på sidor såsom Greenmangaming. Kör nästan jämt med 10-15% på originalpriset, vilket brukar ligga på 49 dollar. Sen utöver det finns det ofta en ”20-30% voucher” på det mesta. Slutresultatet brukar hamna på någonstans mellan 200-250 kr för ett digitalt spel på releasedagen. Inte illa!
Tobias:
Precis. Mainstream publiken kan hitta spel lätt med dina tips. Men när man går mot de mer obskyra titlarna så fungerar dina tips inte alls XD
Sunt förnuft i denna värld är något som är relativt sällsynt. Dagligen kan man läsa om hur människor luras av diverse saker. Både inom och utanför spelsfären. Allt från att bankkonton länsas till att man blir lurad av säljare på ebay/tradera/blocket.
Jämfört med bio och liknande så är spel ett relativt billigt nöje helt klart. Om man nu kan räkna de 5-6h för 599kr som DMC: Devil May Cry tar att klara för nöje :p
Jag kan ha missuppfattat meningen med inlägget. När jag ser en titel om hur man köper spel billigt förväntar jag mig en guide som berättar om alla typer av spel, inte bara de mainstream spel som släpps varje år utan även unika obskyra spel. Så i den meningen trampade du mig på tårna, ingenting du behöver be om ursäkt för, är ju därför vi har kommentarer så att vi kan diskutera det hela utifrån de synsätt som vi ser på ämnet på. Lugna puckar med andra ord.
Allt detta borde vara allmän kännedom! Gott att ni sprider ordet!
Använd gärna t.ex Pricerunner också som komplement till Prisjakt. De har olika företag på sina listor (har för mig webhallen har deal med PR), så ibland missar man dealar om man bara kollar den ena av dem.
Jomenvisst, 120US + frakt + tull är ju verkligen billigt! För ett enda spel! Som inte ens är en limited edition utgåva!
Allt beror sig på vad man letar efter och vad man spelar. Beror sig också på vart man bor.
Skulle man köpa spel här omkring när SNES och N64 var konsoler så fick man punga ut med 699-899kr/spel. Tror exempelvis jag gav 799kr för SF2 när det släpptes till SNES.
Idag är det enklare i och med näthandel. Men om du inte förbokar de exklusiva versionerna med massa extra som inte säljs normalt så får du inte det där lila extra att ha i hyllan. Allt beror sig på vad du är ute efter.
Steam har rea väldigt ofta med massor av olika spel. Men större delen av deras spelbibliotek är ju bara mainstream spel och det är få saker som tilltalar exempelvis en JRPG spelare som en annan. Ys har börjat komma litet lätt och jag äger dem redan. Om Xseed bara kunde översätta alla Ys spel som finns släppta till PC utomlands och sedan släppa dem till steam eller andra tjänster skulle jag bli överlycklig. Men då måste spelen kosta mer än vad de gör nu om man ska kunna finansiera det hela.
Spel är dyrt. Oavsett om det kostar 499 eller 799 för en ny utgåva på release dagen så är det dyrt. Det är relativt mycket mat och annat man kan köpa för de pengarna, något annat ska inte sägas. Man vill diskutera och ha tillgång till spelen så tidigt som möjligt, ens vänner har ju det. Man vill ju inte komma 1år efteråt efter att äntligen ha haft råd med Fifa bara för att höra att ingen spelar det längre eftersom den nyaste utgåvan precis blivit släppt…
Exempel och tankar. Spel är på sina ställen billigt. Att importera utomlands har idag blivit väldigt enkelt. Dock så ska det inte sägas att ”alla” PS3 spel är regionsfria. Det är dem inte. I och för sig finns det än så länge bara 1 enda spel som inte är regionsfritt men det förstör meningen med ”alla spel är regionsfria” då den ju inte stämmer.
Ska man köpa begagnat av ”affär” så blir det vanligen extra dyrt. Jag menar 1500 för en ”PSOne Hits” version av Xenogears till PSOne? Aldrig. Jag gav 999 för en icke ”hits” version när jag köpte det. Jag köper det ju inte för mer pengar idag än vad jag gjorde då.
Tradera är ett bra ställe, om man vill ha kasetter eller ”bra kvalité” som visar sig vara ren skitkvalité för dyra pengar. Eller att man inte får något spel alls eftersom köparen ”oj jag hade visst inte det längre” men några pengar får man inte tillbaka.
Givetvis finns det säljare med gott rykte, men hur många är införstådda att man ska kolla endast efter de säljare på tradera och ebay med riktigt gott rykte?
Pricerunner/Prisjakt är nog bra, om det inte vore för alla skumma affärer som dem visar med ”bra priser” och när man sedan besöker sidorna så är man mest bara ?_? vad i helskotta är detta? Aldrig att jag köper något härifrån.
etc etc
Möjligheter finns till billiga spel, dock är det inte så otroligt ”lätt” som vad detta inlägg vill ge sken av. Framför allt inte när man vill ha LE utgåvor av spel som Seinarukana eller Rance´s Quest. Eller varför inte Kanon eller Air?
Henrik kvalificerade sig just för ett rungande *gäsp* och en kopp STFU.
Henrik:
Jag jämför ju spel med andra nöjen, inte mat, och när jag kan köpa ett nytt spel som ger minst tio timmar nöje om inte mer för 300 kronor så är det ganska billigt jämfört med bio, bowling, Laserdome eller liknande. Du verkar ju ha en ganska specifik spelsmak och och då kan det vara svårt att applicera mina råd som var menade för den större massan som bara vill spela Bioshock så billigt som möjligt. Jag har aldrig haft några problem på Tradera, i min mening hör det till sunt förnuft att kolla betyg på säljare, likaså att inte köpa saker från suspekta butiker med märkligt låga priser.
Det verkar som att jag trampat dig på tårna och för det ber jag om ursäkt men i min mening så kan de flesta hitta billigare spel än GameStop med mina råd hyfsat enkelt.
Tobias:
Precis. Mainstream publiken kan hitta spel lätt med dina tips. Men när man går mot de mer obskyra titlarna så fungerar dina tips inte alls XD
Sunt förnuft i denna värld är något som är relativt sällsynt. Dagligen kan man läsa om hur människor luras av diverse saker. Både inom och utanför spelsfären. Allt från att bankkonton länsas till att man blir lurad av säljare på ebay/tradera/blocket.
Jämfört med bio och liknande så är spel ett relativt billigt nöje helt klart. Om man nu kan räkna de 5-6h för 599kr som DMC: Devil May Cry tar att klara för nöje :p
Jag kan ha missuppfattat meningen med inlägget. När jag ser en titel om hur man köper spel billigt förväntar jag mig en guide som berättar om alla typer av spel, inte bara de mainstream spel som släpps varje år utan även unika obskyra spel. Så i den meningen trampade du mig på tårna, ingenting du behöver be om ursäkt för, är ju därför vi har kommentarer så att vi kan diskutera det hela utifrån de synsätt som vi ser på ämnet på. Lugna puckar med andra ord.
Jag är helt besatt av Humble Bundle (Win, PC, Linux, Android)
Betala vad du vill
Välj hur mycket av det du betalar som går till välgörenhet
DRM-fritt
Soundtrack brukar följa med på köpet.
Henrik kvalificerade sig just för ett rungande *gäsp* och en kopp STFU.
Haaha lovefilms reklam var ju helt fenomenalt. Bra att du inte tipsar om klåparsidan spelbutiken.se då dom är sega på att skicka ut spelen och spelen kan komma från vilket land som helst i europa! Beställde hem God of War:ascension av dom och fick hem ett GREKISKT exemplar! Ironiskt eller vad!!!
@Bullen: Den vanliga reaktionen alltså. Bättre med diskussion än med helt knäpptyst.
Mycket bra lista. Eftersom jag bara jobbar 4 månader om året som det är nu har jag ofta fått försöka hitta spel billigt. Kollar alltid Pricerunner eller liknande innan jag köper något, fick tag i Metal Gear Rising för 350kr eller något när det var helt nytt. Steams reor har med utökat mitt bibliotek avsevärt, med en handfull spel jag inte ens har spelat ännu och spel jag itne skulle ha brytt mej om att testa om de kostat mer än typ 50kr.
Jag vill dock lägga till ett extra alternativ. Spela free-to-play spel. Det stör mej något oerhört hur i princip alla spelskribenter och spelmedia källor har noll koll på denna typ av spel, vilket jag tror skrämmer bort många att ens testa sådana spel. Ofta får dom det att låta som om spelen ofta är hastigt utvecklade, kommer att kräva dej på pengar om du vill komma nån vart och att alla är likadana. Detta är såklart helt fel och borde vara uppenbart eftersom dessa skribenter även gör det rätt tydligt att dom knappt ens har testat några free-to-play spel förutom kanske Team Frotress 2 och League of Legends. Det finns dock så mycket mer och jag tänkte publicera en text om detta på min blogg imorgon eller på fredag, och passa på att lista några riktigt bra spel som många nog inte har tänkt på att testa. Just nu har jag själv tagit upp Rusty Hearts igen och har skitkul.
Jag är helt besatt av Humble Bundle (Win, PC, Linux, Android)
Betala vad du vill
Välj hur mycket av det du betalar som går till välgörenhet
DRM-fritt
Soundtrack brukar följa med på köpet.
Haaha lovefilms reklam var ju helt fenomenalt. Bra att du inte tipsar om klåparsidan spelbutiken.se då dom är sega på att skicka ut spelen och spelen kan komma från vilket land som helst i europa! Beställde hem God of War:ascension av dom och fick hem ett GREKISKT exemplar! Ironiskt eller vad!!!
@Bullen: Den vanliga reaktionen alltså. Bättre med diskussion än med helt knäpptyst.
Mycket bra lista. Eftersom jag bara jobbar 4 månader om året som det är nu har jag ofta fått försöka hitta spel billigt. Kollar alltid Pricerunner eller liknande innan jag köper något, fick tag i Metal Gear Rising för 350kr eller något när det var helt nytt. Steams reor har med utökat mitt bibliotek avsevärt, med en handfull spel jag inte ens har spelat ännu och spel jag itne skulle ha brytt mej om att testa om de kostat mer än typ 50kr.
Jag vill dock lägga till ett extra alternativ. Spela free-to-play spel. Det stör mej något oerhört hur i princip alla spelskribenter och spelmedia källor har noll koll på denna typ av spel, vilket jag tror skrämmer bort många att ens testa sådana spel. Ofta får dom det att låta som om spelen ofta är hastigt utvecklade, kommer att kräva dej på pengar om du vill komma nån vart och att alla är likadana. Detta är såklart helt fel och borde vara uppenbart eftersom dessa skribenter även gör det rätt tydligt att dom knappt ens har testat några free-to-play spel förutom kanske Team Frotress 2 och League of Legends. Det finns dock så mycket mer och jag tänkte publicera en text om detta på min blogg imorgon eller på fredag, och passa på att lista några riktigt bra spel som många nog inte har tänkt på att testa. Just nu har jag själv tagit upp Rusty Hearts igen och har skitkul.
Free to play är ett alternativ ja. Men oftast så finns det begränsningar i dem och det kan bli en subjektiv åsikt att det man vill ha är just det som kostar pengar.
Ta Rusty Hearts exempelvis, spelet är aggressivt och riktigt underhållande. Tills man upptäcker att just de karaktärer som man vill spela som kostar pengar att skapa. Och bara några dagar efter att ha skaffat en Roselle så blev både hon och Meilin gratis att skapa. Irritation deluxe.
OM bara PSO2 släpps kommer jag med spänning att invänta hur deras betalmetod kommer se ut och vad man kan köpa för föremål.
men lelle henke! så himla konstig sak att gå igång på. här kommer tobbe och ger lite trevliga tips om enkla sätt att få tag på spel och så kommer du och berättar att det är svårt att få tag på obskyra spel. ja men det är väl klart att det är. annars vore dom ju inte obskyra. och nu vet jag ju inte alls hur du fungerar men om du är det minsta lilla lika dum i huvudet som jag är så gillar du att det är svårt att få tag på dina konstiga spel. det är ju kul att spela spel som ingen annan orkar fixa för att det är krångligt. för älskar inte du och jag som gör det spel liiite mer då?
och vad är det jag hör om att specialutgåvor kostar massa pengar? det är väl hela jävla poängen med specialutgåvor. att du får inte bara ett spel utan en prydnad också. om du vill ha billiga spelrelaterade prydnadssaker så trava ner till närmasta loppis, köp en keramisk uggla för 2 kronor och skriv ”halo” i pannan på den. jättefint, jättebilligt, jätteenkelt och dessutom garanterat unikt!
Free to play är ett alternativ ja. Men oftast så finns det begränsningar i dem och det kan bli en subjektiv åsikt att det man vill ha är just det som kostar pengar.
Ta Rusty Hearts exempelvis, spelet är aggressivt och riktigt underhållande. Tills man upptäcker att just de karaktärer som man vill spela som kostar pengar att skapa. Och bara några dagar efter att ha skaffat en Roselle så blev både hon och Meilin gratis att skapa. Irritation deluxe.
OM bara PSO2 släpps kommer jag med spänning att invänta hur deras betalmetod kommer se ut och vad man kan köpa för föremål.
men lelle henke! så himla konstig sak att gå igång på. här kommer tobbe och ger lite trevliga tips om enkla sätt att få tag på spel och så kommer du och berättar att det är svårt att få tag på obskyra spel. ja men det är väl klart att det är. annars vore dom ju inte obskyra. och nu vet jag ju inte alls hur du fungerar men om du är det minsta lilla lika dum i huvudet som jag är så gillar du att det är svårt att få tag på dina konstiga spel. det är ju kul att spela spel som ingen annan orkar fixa för att det är krångligt. för älskar inte du och jag som gör det spel liiite mer då?
och vad är det jag hör om att specialutgåvor kostar massa pengar? det är väl hela jävla poängen med specialutgåvor. att du får inte bara ett spel utan en prydnad också. om du vill ha billiga spelrelaterade prydnadssaker så trava ner till närmasta loppis, köp en keramisk uggla för 2 kronor och skriv ”halo” i pannan på den. jättefint, jättebilligt, jätteenkelt och dessutom garanterat unikt!
Henrik: Att få tag på obskyriteter är ju en klass för sig. Det handlar ju dels om att scanna varje spelsida, loppis och forum i evigheter, dels om stora skopor tur. Hur du får tag på din helige graal? Det är ju upp till dig, och vad din helige graal är. Man måste ju också begränsa sina inlägg, det kan ju inte rimligtvis handla om ALLA spel, såna skitsvåra superovanliga spel är ju skitsvåra och superovanliga att få tag i av en anledning, det finns inga tips förutom det som redan skrivits. Scanna ebay, forum och loppisar.
Om man inte vill bli lurad via dirketbetalning av t.ex blocketköp så finns internetgirot. http://www.internetgirot.se. Har använt flera gånger både som säljare och köpare, funkar utmärkt.
Henrik: Att få tag på obskyriteter är ju en klass för sig. Det handlar ju dels om att scanna varje spelsida, loppis och forum i evigheter, dels om stora skopor tur. Hur du får tag på din helige graal? Det är ju upp till dig, och vad din helige graal är. Man måste ju också begränsa sina inlägg, det kan ju inte rimligtvis handla om ALLA spel, såna skitsvåra superovanliga spel är ju skitsvåra och superovanliga att få tag i av en anledning, det finns inga tips förutom det som redan skrivits. Scanna ebay, forum och loppisar.
Om man inte vill bli lurad via dirketbetalning av t.ex blocketköp så finns internetgirot. http://www.internetgirot.se. Har använt flera gånger både som säljare och köpare, funkar utmärkt.
Henrik: Jo just det kändes väldigt onödigt av dom, jag betalade med för Roselle när jag hade råd, dels för hon verkade kul och för att jag ville stödja utvecklarna, så att dom gjorde så dom köpbara karaktärerna blev tillgängliga till alla var lite surt. Dom kunde ju ha gett alla som redan köpt credit tillbaka eller något i alla fall. Däremot gillar jag hur jag fick en av betalkaraktärerna gratis när jag inte hade spelat på ett tag för att locka tillbaka mej, vilket funkade och var bussigt.
Oftast känns betalsakerna dock onödiga för att ha kul med free-to-play spel och mer lite extra för den som vill ha lite nytt eller visa sitt stöd för utvecklarna. Jag är väldigt glad över att de finns i alla fall och hoppas att fler utvecklare i alla fall tänker över att möjligheten finns att släppa sina spel gratis och ändå tjäna pengar på dom.
Tycker Playstation Plus bör nämnas också, även om man inte där får välja vilka spel man får. Men för de 480 kr det kostar på ett år kan man va rätt säker på att det lönar sig.
Henrik: Jo just det kändes väldigt onödigt av dom, jag betalade med för Roselle när jag hade råd, dels för hon verkade kul och för att jag ville stödja utvecklarna, så att dom gjorde så dom köpbara karaktärerna blev tillgängliga till alla var lite surt. Dom kunde ju ha gett alla som redan köpt credit tillbaka eller något i alla fall. Däremot gillar jag hur jag fick en av betalkaraktärerna gratis när jag inte hade spelat på ett tag för att locka tillbaka mej, vilket funkade och var bussigt.
Oftast känns betalsakerna dock onödiga för att ha kul med free-to-play spel och mer lite extra för den som vill ha lite nytt eller visa sitt stöd för utvecklarna. Jag är väldigt glad över att de finns i alla fall och hoppas att fler utvecklare i alla fall tänker över att möjligheten finns att släppa sina spel gratis och ändå tjäna pengar på dom.
Tycker Playstation Plus bör nämnas också, även om man inte där får välja vilka spel man får. Men för de 480 kr det kostar på ett år kan man va rätt säker på att det lönar sig.
ja playstation plus är gött! nyss fick jag mass effect 3! gratis (eller ja det var ju det där med årsvgiften men den har jag redan glömt)! hurra tänkte jag och köpte genast mass effect 1, 2 och så dlc till trean för 315 kronor. i think thats how they get you…
Då ska vi se här. Först en kommentar om Playstation Plus: Enda anledningen till att jag skaffade det var en anledning: backup i molnet av sparfiler. Allting annat kändes bara som meh och icke värt det. Men möjligheten att ha sparfilerna trygga i molnet kan nog vara värt 480kr/år.
@moerktus
Jag vill med lätthet kunna köpa de spel jag är intresserade av. Med 120US+ som minsta pris för dessa spel så känns det konstigt att läsa hur ”man inte ska gnälla över spels priser”. Även om de är obskyra och inte säljs på andra platser än Japan. Och genren som de befinner sig i är inte så litet underskattad och borde få större täckning även utanför Japan. Jag ogillar när saker och ting är krångligt då jag ska beställa ett spel.
Specialutgåvor kostar allt från ingenting till Multum. Som sagt, 120US för en ”normal” utgåva kan lätt klättra till 150US för en LE utgåva. Det blir ännu mera pengar. När man har begränsade pengar så måste man då strunta i någonting annat. Vilket är surt.
Och skaffar man inte dessa utgåvor när de är fräscha och nya missar man dem. ”Prydnad” vet jag inte om jag håller med om, det börjar bli mer och mer populärt med figurer ja. Men så mycket dyrare tycker jag inte att en LE utgåva behöver bli när den endast innehåller soundtrack och en artbook. Å andra sidan så faller allting tillbaka på att spelen som jag är intresserad av kostar pengar. Vilket med begränsad ekonomi innebär att jag måste välja istället för att köpa allt. Vilket suger. Man borde vara ekonomiskt oberoende så att man kunde köpa allt när man ville utan risk för att missa något spel man vill ha.
@SpeLinnea
Jo precis. Det är en klass i sig. Fortfarande är det bra om någonting nämns om det hela. Som en fotnot eller vad som helst. Min heliga Graal är för tillfället visuella noveller från Japan som har fanöversatts. Seinarukana kostade mig en arm och ett ben, inte billigt på något sätt eftersom utgåvan är eftertraktad, väldigt eftertraktad. Om jag ångrar det? Inte för fem öre. Poängen var dock att jag inte på något sätt hade kunnat hitta detta spel billigare om jag inte själv bodde i Japan och besökte deras spelbutiker i person.
Loppisar fungerar inte, ebay har jag inte provat, kan jag nog göra någon gång. Efter en snabb koll tjänade jag 30US på att köpa mitt exemplar ”nytt” istället för att behöva lägga ut 180US för ett begagnat exemplar. Forum? Nja inte här i Sverige i alla fall. De som köpt sina spel för dyra pengar har jag svårt att se att de kommer sälja dem. jag kommer inte sälja mina exemplar 🙂
Internetgirot, vad det var för något som hade pay i namnet för att hantera insättning av pengar etc etc fungerar ju givetvis. OM man vet om att de finns vilket inte alla gör.
@Lance McCloud
Precis. Jag köpte poäng för att kunna köpa Roselle då hon var exakt den karaktär jag ville ha framför allt med dubbla svärd. Sedan så tänkte jag precis som du att man kunde hjälpa utvecklarna. I princip någon vecka efteråt blev hon och Meilin freeware och jag blev bara ?_? Jag fick också en voucher för Meilin när jag inte spelade på ett tag. Då hade jag så stora problem med min anslutning så jag använde den aldrig.
Det finns en hel del kläder för Roselle som jag tycker blir riktigt bra, både för att stödja utvecklarna och för att visa upp sig litet unik mot alla andra.
Av den anledningen är jag kritisk till att vi får se PSO2 här i Väst inom kort. Då Sega med någon uppdatering sedan började sälja Shining-designer till karaktärerna som man ju givetvis vill ha :p Men just de kommer nog aldrig dyka upp utanför Japan.
Skaffade också Plus bara med Molnet i åtanke men man har fått mycket annat gott på köpet.
ja playstation plus är gött! nyss fick jag mass effect 3! gratis (eller ja det var ju det där med årsvgiften men den har jag redan glömt)! hurra tänkte jag och köpte genast mass effect 1, 2 och så dlc till trean för 315 kronor. i think thats how they get you…
Henrik, fortsätt vara verklighetsfrånvänd då. Fynd görs på loppisar och forum i Sverige oavsett om du vill sälja dina spel, tro det eller ej. Tobias är inte skyldig att skriva en guide till Ebay och självklarheter bara för du inte upptäckt dessa. Du säger själv att du inte hade kunnat göra något om du inte bott i Japan för att införskaffa dina dyrgripar. Ska han lägga till det tipset? ”Bo i Japan, där finns billiga spel!” Du kan ju omöjligtvis blivit trampad på tårna över att han inte skrev det eller liknande. Dessutom las det ju till att man själv kan tipsa om saker.
Då ska vi se här. Först en kommentar om Playstation Plus: Enda anledningen till att jag skaffade det var en anledning: backup i molnet av sparfiler. Allting annat kändes bara som meh och icke värt det. Men möjligheten att ha sparfilerna trygga i molnet kan nog vara värt 480kr/år.
@moerktus
Jag vill med lätthet kunna köpa de spel jag är intresserade av. Med 120US+ som minsta pris för dessa spel så känns det konstigt att läsa hur ”man inte ska gnälla över spels priser”. Även om de är obskyra och inte säljs på andra platser än Japan. Och genren som de befinner sig i är inte så litet underskattad och borde få större täckning även utanför Japan. Jag ogillar när saker och ting är krångligt då jag ska beställa ett spel.
Specialutgåvor kostar allt från ingenting till Multum. Som sagt, 120US för en ”normal” utgåva kan lätt klättra till 150US för en LE utgåva. Det blir ännu mera pengar. När man har begränsade pengar så måste man då strunta i någonting annat. Vilket är surt.
Och skaffar man inte dessa utgåvor när de är fräscha och nya missar man dem. ”Prydnad” vet jag inte om jag håller med om, det börjar bli mer och mer populärt med figurer ja. Men så mycket dyrare tycker jag inte att en LE utgåva behöver bli när den endast innehåller soundtrack och en artbook. Å andra sidan så faller allting tillbaka på att spelen som jag är intresserad av kostar pengar. Vilket med begränsad ekonomi innebär att jag måste välja istället för att köpa allt. Vilket suger. Man borde vara ekonomiskt oberoende så att man kunde köpa allt när man ville utan risk för att missa något spel man vill ha.
@SpeLinnea
Jo precis. Det är en klass i sig. Fortfarande är det bra om någonting nämns om det hela. Som en fotnot eller vad som helst. Min heliga Graal är för tillfället visuella noveller från Japan som har fanöversatts. Seinarukana kostade mig en arm och ett ben, inte billigt på något sätt eftersom utgåvan är eftertraktad, väldigt eftertraktad. Om jag ångrar det? Inte för fem öre. Poängen var dock att jag inte på något sätt hade kunnat hitta detta spel billigare om jag inte själv bodde i Japan och besökte deras spelbutiker i person.
Loppisar fungerar inte, ebay har jag inte provat, kan jag nog göra någon gång. Efter en snabb koll tjänade jag 30US på att köpa mitt exemplar ”nytt” istället för att behöva lägga ut 180US för ett begagnat exemplar. Forum? Nja inte här i Sverige i alla fall. De som köpt sina spel för dyra pengar har jag svårt att se att de kommer sälja dem. jag kommer inte sälja mina exemplar 🙂
Internetgirot, vad det var för något som hade pay i namnet för att hantera insättning av pengar etc etc fungerar ju givetvis. OM man vet om att de finns vilket inte alla gör.
@Lance McCloud
Precis. Jag köpte poäng för att kunna köpa Roselle då hon var exakt den karaktär jag ville ha framför allt med dubbla svärd. Sedan så tänkte jag precis som du att man kunde hjälpa utvecklarna. I princip någon vecka efteråt blev hon och Meilin freeware och jag blev bara ?_? Jag fick också en voucher för Meilin när jag inte spelade på ett tag. Då hade jag så stora problem med min anslutning så jag använde den aldrig.
Det finns en hel del kläder för Roselle som jag tycker blir riktigt bra, både för att stödja utvecklarna och för att visa upp sig litet unik mot alla andra.
Av den anledningen är jag kritisk till att vi får se PSO2 här i Väst inom kort. Då Sega med någon uppdatering sedan började sälja Shining-designer till karaktärerna som man ju givetvis vill ha :p Men just de kommer nog aldrig dyka upp utanför Japan.
Skaffade också Plus bara med Molnet i åtanke men man har fått mycket annat gott på köpet.
@Tobias Andersson
Skriv av dig om vad du vill. Hittar jag någonting som jag vill kommentera på så gör jag det. Jag är relativt brutal i mitt skrivsätt på nätet då allt bara flödar ur mig utan att göra det vänligt.
Hoppas jag inte gjort dig obekväm på något sätt att skriva här. Då ber jag om ursäkt.
@SpelLinnea
Mycket stämmer i det du skriver. Du får väldigt gärna hojta till om du någon gång på loppis ser ett nytt exemplar av Seinarukana Special edition som är en stor fin box på en svensk loppis.
Fynd görs på loppisar helt klart. Dock inte från den japanska eroge marknaden… Tobias är inte skyldig att skriva en guide till ebay, men att bara säga att ebay är billigt och bra utan att nämna riskerna med bedrägeri känns meh. Samma sak med tradera även om tradera och just ebay är numera väldigt säkra för bedrägerier på grund av de betalsätt de använder. Payson var det namn jag var ute efter tidigare.
Att andra länder är billigare än vad Sverige är vad det gäller spel tas upp som ett tips. Mycket bra tips. Men åter igen vad gäller vissa titlar blir det dyrt ändå att importera och enda sättet att minska ner på priserna minimalt är att bo i landet. För även i Japan är dessa spel relativt dyra.
Så för dem som är ute efter mainstream är guiden guld värd. Men för den där skaran som har vissa speciella intressen så gäller inte guiden precis.
Vi ser på det hela annorlunda helt enkelt. En guide till hur man köper spel billigt borde väl täcka in det mesta?
Jag vill inte ge mig in i någon ny SR-kontrovers men efter att läst lite oförståeliga grejer här bestämde jag mig att googla ”eroge” och som tur var visade sig resultatet vara precis vad jag hoppades på.
Wikipedia:
”Eroge (japanska: エロゲー erogē, エロゲ eroge) är en särskild typ av dator-/eller tv-spel, med ursprung i Japan. Det är ett dator- eller tv-spel som kretsar kring ett sexuellt rollspel och där illustrationerna i spelet är anime-inspirerad. Eroge har sitt ursprung i liknande spel av dejting-karaktär (bishōjo-spel eller galge – ”girl game”) men innehåller till skillnad från dessa nakenhet eller sexuella motiv.”
Detta gör mig så lycklig på något sätt. Att någon väljer att slå på arga trumman för att svamprikets deal-guide saknar tips på hur man lättast hittar billiga, sexuella rollspel. 20:- på att det kommer någon rättelse på Wikipedias ”orättvisa” karaktärisering av en oskyldig genre. Men jag njuter och roas av tanken på att vuxna män sitter och kokar av köttets lustar och hålls tillbaka av en (enligt dem) orättvis prissättning på dessa dejtingspel med nakenhet och/eller sexuella motiv!
Gör om, gör rätt Tobias! Såhär kan vi inte ha det. 😉
<3 Korven 😀
Henrik, fortsätt vara verklighetsfrånvänd då. Fynd görs på loppisar och forum i Sverige oavsett om du vill sälja dina spel, tro det eller ej. Tobias är inte skyldig att skriva en guide till Ebay och självklarheter bara för du inte upptäckt dessa. Du säger själv att du inte hade kunnat göra något om du inte bott i Japan för att införskaffa dina dyrgripar. Ska han lägga till det tipset? ”Bo i Japan, där finns billiga spel!” Du kan ju omöjligtvis blivit trampad på tårna över att han inte skrev det eller liknande. Dessutom las det ju till att man själv kan tipsa om saker.
Jag har insett mitt felande och har således uppdaterat artikeln.
Förövrigt känns den här diskussionen som om man skulle hoppa på KP när de skriver en flirt-guide för att de inte tar upp hur det fungerar på en swingers-klubb.
Bra där Tobbe, för jag läste texten tre gånger eftersom jag inte hittade hur man skulle hitta Gaggaguggi LE obruten förpackning med trosorna i. Nu är jag nöjd iaf 🙂
@Tobias Andersson
Skriv av dig om vad du vill. Hittar jag någonting som jag vill kommentera på så gör jag det. Jag är relativt brutal i mitt skrivsätt på nätet då allt bara flödar ur mig utan att göra det vänligt.
Hoppas jag inte gjort dig obekväm på något sätt att skriva här. Då ber jag om ursäkt.
@SpelLinnea
Mycket stämmer i det du skriver. Du får väldigt gärna hojta till om du någon gång på loppis ser ett nytt exemplar av Seinarukana Special edition som är en stor fin box på en svensk loppis.
Fynd görs på loppisar helt klart. Dock inte från den japanska eroge marknaden… Tobias är inte skyldig att skriva en guide till ebay, men att bara säga att ebay är billigt och bra utan att nämna riskerna med bedrägeri känns meh. Samma sak med tradera även om tradera och just ebay är numera väldigt säkra för bedrägerier på grund av de betalsätt de använder. Payson var det namn jag var ute efter tidigare.
Att andra länder är billigare än vad Sverige är vad det gäller spel tas upp som ett tips. Mycket bra tips. Men åter igen vad gäller vissa titlar blir det dyrt ändå att importera och enda sättet att minska ner på priserna minimalt är att bo i landet. För även i Japan är dessa spel relativt dyra.
Så för dem som är ute efter mainstream är guiden guld värd. Men för den där skaran som har vissa speciella intressen så gäller inte guiden precis.
Vi ser på det hela annorlunda helt enkelt. En guide till hur man köper spel billigt borde väl täcka in det mesta?
Jag vill inte ge mig in i någon ny SR-kontrovers men efter att läst lite oförståeliga grejer här bestämde jag mig att googla ”eroge” och som tur var visade sig resultatet vara precis vad jag hoppades på.
Wikipedia:
”Eroge (japanska: エロゲー erogē, エロゲ eroge) är en särskild typ av dator-/eller tv-spel, med ursprung i Japan. Det är ett dator- eller tv-spel som kretsar kring ett sexuellt rollspel och där illustrationerna i spelet är anime-inspirerad. Eroge har sitt ursprung i liknande spel av dejting-karaktär (bishōjo-spel eller galge – ”girl game”) men innehåller till skillnad från dessa nakenhet eller sexuella motiv.”
Detta gör mig så lycklig på något sätt. Att någon väljer att slå på arga trumman för att svamprikets deal-guide saknar tips på hur man lättast hittar billiga, sexuella rollspel. 20:- på att det kommer någon rättelse på Wikipedias ”orättvisa” karaktärisering av en oskyldig genre. Men jag njuter och roas av tanken på att vuxna män sitter och kokar av köttets lustar och hålls tillbaka av en (enligt dem) orättvis prissättning på dessa dejtingspel med nakenhet och/eller sexuella motiv!
Gör om, gör rätt Tobias! Såhär kan vi inte ha det. 😉
<3 Korven 😀
Jag har insett mitt felande och har således uppdaterat artikeln.
Förövrigt känns den här diskussionen som om man skulle hoppa på KP när de skriver en flirt-guide för att de inte tar upp hur det fungerar på en swingers-klubb.
Bra där Tobbe, för jag läste texten tre gånger eftersom jag inte hittade hur man skulle hitta Gaggaguggi LE obruten förpackning med trosorna i. Nu är jag nöjd iaf 🙂
Kom hit för att jag fått nys om festliga kommentarer (som jag inte läser om ingen specifikt ber mig) men måste säga att jag blev besviken. Jag läser Henriks inlägg om och om igen men kan inte hitta något som skulle passa in under ”gå igång”, ”arga trumman” osv.
Angående det riktiga ämnet: Spel kanske aldrig varit så billiga som nu, men har vi varit så fattiga som nu då? Jag borde egentligen bara ha fågelskådning, korsordslösning eller annat som hobby… I övrigt vill jag hälsa till Linnea och tacka Samson/Anders/Anders för ett fett podcastavsnitt av vad det nu var (baksäteslyssnade bara till och från så jag vet inte). Okej det var det.
Bra guide. Som PC-spelare är det relativt enkelt att hitta bra priser – det kommer alltid en 80% off-rea någon gång, någonstans – men jag hade gärna sett flera sådana här inlägg när jag spelade som mest på konsol. Hade sparat mig många kronor. 😀
Ett tips: du nämner både Prisjakt och sökmotorer för att hitta bra internationella priser – Prisjakt har just en sådan tjänst. Uppenbarligen har de haft den länge, men jag upptäckte den först förra veckan. Det verkar vara ganska få som hittat den överlag, av reaktionerna på min upptäckt att döma. 😛 Deras hemsida är ju ganska plottrig – en massa funktioner som dränker varandra.
Men man kan i alla fall söka på både svenska fysiska butiker, svenska nätbutiker och internationella nätbutiker. Bra skit. Den fångar inte upp alla nätbutiker – jag saknar Green Man Gaming tex – men det centraliserar ändå prissökandet lite.
Kom hit för att jag fått nys om festliga kommentarer (som jag inte läser om ingen specifikt ber mig) men måste säga att jag blev besviken. Jag läser Henriks inlägg om och om igen men kan inte hitta något som skulle passa in under ”gå igång”, ”arga trumman” osv.
Angående det riktiga ämnet: Spel kanske aldrig varit så billiga som nu, men har vi varit så fattiga som nu då? Jag borde egentligen bara ha fågelskådning, korsordslösning eller annat som hobby… I övrigt vill jag hälsa till Linnea och tacka Samson/Anders/Anders för ett fett podcastavsnitt av vad det nu var (baksäteslyssnade bara till och från så jag vet inte). Okej det var det.
Bra guide. Som PC-spelare är det relativt enkelt att hitta bra priser – det kommer alltid en 80% off-rea någon gång, någonstans – men jag hade gärna sett flera sådana här inlägg när jag spelade som mest på konsol. Hade sparat mig många kronor. 😀
Ett tips: du nämner både Prisjakt och sökmotorer för att hitta bra internationella priser – Prisjakt har just en sådan tjänst. Uppenbarligen har de haft den länge, men jag upptäckte den först förra veckan. Det verkar vara ganska få som hittat den överlag, av reaktionerna på min upptäckt att döma. 😛 Deras hemsida är ju ganska plottrig – en massa funktioner som dränker varandra.
Men man kan i alla fall söka på både svenska fysiska butiker, svenska nätbutiker och internationella nätbutiker. Bra skit. Den fångar inte upp alla nätbutiker – jag saknar Green Man Gaming tex – men det centraliserar ändå prissökandet lite.
”Jag är ruskigt trött på att folk slentrianmässigt slänger ur sig att ett spel kostar 700 kr.”
+1
Bra artikel!
”Jag är ruskigt trött på att folk slentrianmässigt slänger ur sig att ett spel kostar 700 kr.”
+1
Bra artikel!
@McKorv
Instant fail på Wikipedia! Men oskyldigt är det inte. Rollspel skulle jag inte kalla det för heller. Så det finns en hel del tvivelaktigheter i den artikeln.
Galge är ingen tidigare benämning på genren utan bara en annan benämning.
Den ”kretsar” inte hellre kring sex eller erotik som en generell regel. Det finns inslag ja. Men behöver inte vara fokus. Det är som att säga att the Matrix är porrfilm med fokus på sex tack vare en viss scen i en av filmerna. Eller varför kallas inte sandlåde serier som GTA för porrspel? Ett av dem har ju hot cofee mod! Det är den nivån som eroge artikeln på svenska wikipedia ligger på.
Trevligt att jag kunde stå till tjänst. Nu är du några rader delvis felaktig information rikare 🙂
@Tobias
Från att vara ursäktande och i bakgrunden till att redigera inlägg för att klanka ner på en kommenterare! Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta :p Bra att du vågar, men varför ändra i inlägget? Ser mest ut som en eftergift. Sedan stämmer ju inte det du skriver nu heller då vissa spel inte har någon erotik i sig alls. Dessutom enligt dagens defination av rollspel så är det endast få som är ”rollspel”. Men de finns. Bättre med ”obskyra spel” om det ska nämnas. Detaljer som begränsar det hela är felaktiga.
@McKorv
Instant fail på Wikipedia! Men oskyldigt är det inte. Rollspel skulle jag inte kalla det för heller. Så det finns en hel del tvivelaktigheter i den artikeln.
Galge är ingen tidigare benämning på genren utan bara en annan benämning.
Den ”kretsar” inte hellre kring sex eller erotik som en generell regel. Det finns inslag ja. Men behöver inte vara fokus. Det är som att säga att the Matrix är porrfilm med fokus på sex tack vare en viss scen i en av filmerna. Eller varför kallas inte sandlåde serier som GTA för porrspel? Ett av dem har ju hot cofee mod! Det är den nivån som eroge artikeln på svenska wikipedia ligger på.
Trevligt att jag kunde stå till tjänst. Nu är du några rader delvis felaktig information rikare 🙂
@Tobias
Från att vara ursäktande och i bakgrunden till att redigera inlägg för att klanka ner på en kommenterare! Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta :p Bra att du vågar, men varför ändra i inlägget? Ser mest ut som en eftergift. Sedan stämmer ju inte det du skriver nu heller då vissa spel inte har någon erotik i sig alls. Dessutom enligt dagens defination av rollspel så är det endast få som är ”rollspel”. Men de finns. Bättre med ”obskyra spel” om det ska nämnas. Detaljer som begränsar det hela är felaktiga.
Här finns massor av billiga spel https://www.g2a.com/r/dabnor
Här finns massor av billiga spel https://www.g2a.com/r/dabnor