Vi har hamnat mitt i spelhöstens mest intensiva veckor, och storspelen duggar riktigt tätt. Men vi stannar ändå upp en stund och tar en koll på vad som hände rent nyhetsmässigt förra veckan. Vi avhandlar en riktigt stor affär, gratulerar en världsmästare och uppmärksammar ett intressant bok- och filmprojekt. Plus en liten bonus på slutet.
Activision köper King för 50 miljarder
Den amerikanska spelutgivaren Activision Blizzard har köpt svenskstartade mobilspelsutvecklaren King, skriver Di Digital. 5,9 miljarder dollar, eller drygt 50 miljarder kronor, fick Activision Blizzard betala, och affären skedde i samband med företagets redovisning för årets tredje kvartal. Under andra kvartalet i år redovisade King en omsättning på knappt 4,3 miljarder kronor.
”Vår kombinerade omsättning och vår kombinerade vinst befäster vår position som världens största och mest lönsamma bolag inom digital underhållning”, säger Activision Blizzards vd Bobby Kotick i ett pressmeddelande.
Niklas tankar: Det har snackats mycket i sociala medier om vad Activision ska med King till, hur King kan vara värt så mycket pengar och om man bara kommer att börja göra en massa mobilspel nu. Men det är knappast så enkelt att man planerar att göra Call of Duty: Candy Crush Saga och börja mjölka mikrotransaktioner. Det går knappast att förneka att King är en av de utvecklarna som är allra bäst på mobilspel, ett segment i branschen som ökar enormt. Activision Blizzard kan redan det mesta om pc- och konsolspel, och nu framtidssäkrar man även sin verksamhet i mobilen. Smart drag, och ett som det ska bli väldigt intressant att se vart det leder framöver.
Svensk världsmästare i Hearthstone
Den svenske spelaren Ostkaka vann finalen i världsmästerskapet i Hearthstone natten till i söndags. Det var på Blizzards eget event Blizzcon som vm avgjordes, och Ostkaka får med sig guldet hem till Sverige samt 100 000 dollar i prispengar efter att ha slagit ut kanadensaren Hotform i finalen. Hela matchen går att se i klippet nedan.
Niklas tankar: CS:GO, Starcraft 2, League of Legends. You name it. Sverige är helt enkelt bra på e-sport och nu även bäst i världen på Hearthstone. Vi på Svampriket vill rikta ett stort grattis till Ostkaka till den stora vinsten. Grattis!
Zoe Quinn skriver bok – blir film
Zoe Quinn, som var en av de första som drabbades av den så kallade Gamergaterörelsen, har sålt filmrättigheterna till sin kommande bok om trakasserierna och hoten i samband med skandalen, skriver Polygon. Boken heter Crash Override: How To Save The Internet From Itself och filmen kommer att produceras av den före detta Sony Pictures-chefen Amy Pascals studio Pascal Pictures.
Enligt Deadline har Hollywoodstjärnan Scarlett Johansson visat intresse för att spela Zoe Quinn i filmen. Det är ännu oklart när inspelningen av filmen ska börja, men boken ska släppas i september nästa år.
Niklas tankar: Vad vi på Svampriket tycker om Gamergate och de trakasserier som drabbat kvinnor som Zoe Quinn, Anita Sarkeesian och Brianna Wu råder det knappast någon tvekan om för trogna Svampriketbesökare. Jag hoppas att boken och filmen kan bidra till att fler utanför spelkretsar får upp ögonen för hur vidrig vårt lilla hörn av populärkulturen kan vara och hur illa kvinnor ofta behandlas av självutnämnda ”äkta gamers”. Om filmen dessutom eventuellt kan få draghjälp av ett stort namn som Scarlett Johansson lär det leda till att ännu fler ser den. Personligen inväntar jag både bok och film med spänning.
Filmtips: Metroid: The Sky Calls
Till sist slänger jag med ett litet bonusinlägg i denna veckas nyhetssvep i form av ett filmtips. Kortfilmen Metroid: The Sky Calls, gjord av studion Rainfall Films, är 11 minuter Metroidgodis som är bättre än allt Nintendo gjort med spelserien på väldigt länge. Mycket nöje!
Med all respekt..
GamerGate startade som en konsument revolt mot korrupt speljournalistik där man gick i nära relation med de spelutvecklare man var meningen att objektivt granska (utifrån ett spelperspektiv).
När detta uppdagades med Zoe Quinn började folk luska vidare i andra sammanhang och fann likartade problem i spelindustrin, närmare bestämt inom den journalistiska delen.
Speljournalister från olika håll med likasinnade politiskt färgade åsikter gick i motangrepp mot deras kundkrets och anklagade dem för hatretorik och förklarade ”gamers are dead”. Detta föll inte direkt i god jord med folk runt om i världen och man svarade med att börja granska speljournalisters band till varandra och uppdagade politisktmotiverade anledningar bland annat – närmare bestämt vänsterretorik.
Som rörelse, saknar GamerGate en priviligerad platform göra sin röst hörd och rörelsen har ingen ledare. Därför kan man hitta en och annan misogyn surfis som spyr fientlig sexism i form av hot och kommentarer. Men att peka med hela handen och säga ”titta! dääär har du din gamergate” är fult och kontrproduktivt. Dessa nötter är ytterst få och representerar inte rörelsens egentliga syfte – att granska speljournalisternas band till spelutvecklarna.
Detta är ingen konspiration eller ursäkt för att dölja pandemiskt organiserat kvinnohat. Detta är enkelt förklarat en rörelse där människor tröttnat på hur social aktivism med auktoritära undertoner har infekterat spelindustrin, liksom många andra områden världen runt senaste åren.
Lägger ingen egen politisk värdering i detta, folk får tycka vad de vill, spel är trotsallt ett kulturellt medium som kan forma vår omgivning. Men när fakta förvrängs med missledande sofism, gång på gång, mest uteslutligen av den ena sidan av det politiska spektrumet – då undrar jag verkligen hur långt är man villig att böja på sanningen för att främja sin egen agenda.
Hej Kirbyx2!
Nyhetstexten om att Zoe Quinns memoarer blir film var verkligen inte tänkt som ett inlägg i Gamergate/etik i spelbranschen-debatten, men känner ändå att jag borde svara på din kommentar.
Jag är medveten om att de allra flesta så kallade Gamergateare faktiskt primärt är bekymrade över mindre önskvärda relationer journalister och spelskapare/utgivare emellan. Det är även såklart så att det är ett fåtal personer som sysslar med trakasserier och hotar med bojkott, våldtäkt, mordbrand, bombdåd och mord. Det ändrar inte att det är så omvärlden kommer att minnas Gamergate, och inte för dess mer moderata anhängare.
Hade det inte varit för att ett, tydligen inte jättelitet, gäng fullblodspsykopater lierat sig med rörelsen hade det knappast blivit vare sig bok eller film.
Herpa derpa…
Actually it’s about ethics in video game journalism…
Herp herpa derp…
Roligt att Ostkaka och Hearthstone uppmärksammas.
E-sport överhuvudtaget på Svampriket välkomnas alltid med öppna armar. 🙂
Jag har ju gått ut och lovat att jag, och Svampriket, ska få bättre koll på e-sport. Då får jag hålla vad jag lovar med. 😀
Alltså sitter alla gg-vurmare och googlar varje artikel kring detta för att mansplaina skiten ur vad det ”EGENTLIGEN” innebär eller? Vi går inte påååå deeeet.
Kirbyx2: du säger i princip; ”ni har fel uppfattning om gamergate, igentligen är det såhär” utan att ge NÅGRA som helst källor eller någonting annat än dina egna åsikter. och tyvärr räcker det inte att du tycker att gamergate står för journalistetik, för jag tycker att det står för kvinnohat. jag baserar det på att ALLT jag har hört om gamergate har varit i sammanhang där kvinnor har förföljts och trakaserats. om du ska ändra den uppfattningen får du komma med hårda fakta, någon slags källa som visar att gamergate bara slagits för journalistetik. eller så kan du helt enkelt acceptera att det är det namnet är förknippat med, och förespråka en ny rörelse, med ett bättre namn typ ”Journalistikens Etiska Försvarare” eller nåt.
Är det alltså fortfarande gamegatare i farten och påstår att hela rörelsen handlar om ethics in video games och är sjukt oskyldig till alla hatpåhopp? Seriöst, går de på den själva eller har de huvudet nedstoppat i en säck?